Het bizarre medische dossier van Diaby: bijna 5 jaar aan blessures in totaal (video)
i

AFP

Het bizarre medische dossier van Diaby: bijna 5 jaar aan blessures in totaal (video)

Bart van der Wijst • 13:25, 26-02-2019 / Laatste Update: 14:16, 08-01-2024

Abou Diaby maakte maandagavond bekend te stoppen met voetballen op 32-jarige leeftijd. En dat is zonde, want het was een genot om naar de Fransman - mits fit - te kijken. Maar helaas sukkelde de middenvelder jaar in jaar uit met de nodige blessures. Een kijkje in zijn medische dossier.

Op 18-jarige leeftijd debuteerde Diaby voor Auxerre. Daar viel de middenvelder op en al snel werd hij binnen gehengeld door Arsenal. Een grote toekomst lag voor hem in het verschiet, maar het liep niet zoals gehoopt.

Ongekend veel blessures

Het begon allemaal in 2006. In de uitwedstrijd tegen Sunderland kreeg Diaby in de 90ste minuut een ongelofelijke rotschop van Dan Smith. Officieel werd er niks vastgesteld bij de Fransman, maar daarna was zijn lichaam nooit meer hetzelfde.

(tekst loopt door onder video)

"Dat is het moment dat alles verwoest heeft. Dat is waar het begon", aldus Diaby, die met de rest van zijn lichaam probeerde de pijn in zijn enkel weg te werken. Dat werd hem fataal. "Voor die blessure had ik geen enkele spierblessure gehad. Mijn lichaam was prima in orde", sprak de Fransman. Maar daarna viel hij in de ene na de andere blessure.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Veel wedstrijden gemist

In totaal is Diaby tijdens zijn 15-jarige carrière maar liefst 1.747(!) dagen geblesseerd. Zelfs Arjen Robben en Thomas Vermaelen komen niet aan die bizarre cijfers. Diaby was zo'n 4,8 jaar van zijn leven geblesseerd. Hij speelde in totaal 208 wedstrijden in clubverband, maar miste er 314(!). Een erg pijnlijke conclusie...

'Nieuwe Vieira'

Want voetballen kon Diaby zeker. De Fransman beschikte ondanks zijn lengte over een fijne techniek en was uitermate geschikt als box-to-box speler. Diaby werd bij Arsenal ook gezien als natuurlijke opvolger van Patrick Vieira. Zover kwam het echter nooit. Zijn carrière ging als een nachtkaars uit, maar gelukkig zijn er nog beelden van een fitte Diaby. Kijk en geniet.