BLOG: De Boer moet de reistas van Boilesen inpakken
i

Pro Shots

BLOG: De Boer moet de reistas van Boilesen inpakken

Brian Vesseur • 15:44, 14-01-2016 / Laatste Update: 03:02, 06-01-2024

Nicolai Boilesen is verbannen van de voetbalvelden van Ajax. Hij mag niet meer in het eerste spelen én bij Jong Ajax is hij ook uitgesloten van deelname. Frank de Boer is een goede trainer, maar te hard voor lastige jongens, vindt Sportnieuws-redacteur Brian Vesseur.

Weet je nog? Ongeveer een jaar geleden kreeg Nicolai Boilesen opeens de aanvoerdersband om zijn arm. Het zag er best raar uit, die onhandige Deen als leider van Ajax.

Het was ook best raar. De linksback klungelde al een tijdje met zijn spel en werd prompt aanvoerder gemaakt. Na 1 jaar Jong Ajax en 2,5 jaar bij de grote mannen vond Frank de Boer hem het meest geschikt. Het toppunt van valse hoop geven: iemand die zo slecht in vorm is, en sowieso geen leider, aanvoerder maken.

Ondanks dat ik enorm veel respect heb voor De Boer en zijn prestaties, vind ik het volgende punt minder: lastige jongens bestaan niet voor hem. Hij drukt ze gewoon uit zijn gezichtsveld. Als we even terug in de tijd duiken, naar Mounir el Hamdaoui. Had wat gezeik gehad met de Ajax-coach en kwam daarna niet meer aan bod. Zijn spullen werden ingepakt en Mounir kon de achterdeur van de Arena opzoeken. Zijn carrière daarna? Bankzitten bij Fiorentina en Malaga, en nu met het schaamrood op de kaken meeballen bij AZ.

Het overkwam ook Kishna, die uit de selectie werd gezet door een grote mond. Hij speelde niet mee tegen sc Heerenveen. Hetzelfde gebeurt nu weer. Ajax wilde graag het contract van Boilesen verlengen. Geen 5 miljoen euro per jaar, want Boilesen had nou niet het beste jaar achter de rug. 'Hallo even?!', moet de Deen gedacht hebben. 'Ik ben aanvoerder en ik mag niet wat meer salaris gaan vragen?'

Frankie waardeerde dat niet heel erg. De carrière van de linksback werd op de guillotine gelegd. Het mes kwam naar beneden en verscheurde de dromen van 23-jarige Boilesen. Gevolg: aanvoerdersband kwijt, nieuwe linksback gehaald, plek bij Ajax 1 én Jong Ajax kwijt. Maak De Boer één keer boos, en hij gooit alle dromen die je bij Ajax hebt in de prullenbak.  

Hoe goed De Boer ook is als coach, sommige dingen kunnen niet. Zeg tegen zo'n Boilesen: 'Vriend, luister. Je actie met dat contract kan ik niet echt waarderen. Maar je hebt je diensten bewezen voor Ajax, dus ik hou je gewoon bij de selectie.' Dan ben je reëel en menselijk tegen een voetballer die een paar jaar alles van zijn leven aan Ajax heeft gegeven. Ook aan jouw club, Frank. 

Goed nieuws: er is een club voor Boilesen. Wolverhampton Wanderers, de nummer 10 in de Championship. Boilesen had gehoopt op Barcelona, maar ik hoop wel dat hij van zijn kant nu doorheeft dat Barça hem niet gaat worden. Beste Nicolai, ga lekker ballen in Engeland. Een beetje je best doen en je staat zo in de Premier League. Of zo.

Door: Brian Vesseur