'Corrupte FIFA sloot geheime deal van 100 miljoen met tv-zender uit Qatar'
i

EPA

'Corrupte FIFA sloot geheime deal van 100 miljoen met tv-zender uit Qatar'

admin • 11:56, 21-01-2018 / Laatste Update: 05:47, 07-01-2024

De Australische klokkenluidster Bonita Mersiades heeft opnieuw olie op het vuur gegooid wat betreft de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar.

In haar nieuwe boek, dat woensdag verschijnt, schrijft ze dat het tv-bedrijf Al Jazeera uit Qatar (nu beIN Sports) in een geheime deal 100 miljoen dollar heeft betaald in ruil voor de garantie dat het WK zou worden toegewezen aan Qatar, zo schrijft Daily Mail.

Jarenlang onderzoek

Mersiades, ex-medewerker van de Australische kandidatuur, onderzocht jarenlang de corruptie bij de FIFA.  Onlangs had ze een vertrouwelijk interview met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Productiebijdragen

In een reactie ontkent Al Jazeera de betalingen niet, maar zegt dat het om 'productiebijdragen' gaat, volgens de tv-zender normaal in deze markt. ,,Maar ze stonden los van de bieding en waren op geen enkele manier bedoeld om de stemming te beïnvloeden'', aldus een woordvoerder beIN.

Niet ongebruikelijk

Volgens Mersiades is de geheime deal gesloten met medeweten van Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van de FIFA, die in 2016 werd ontslagen. ,,Sponsoren en omroepen betalen de hele tijd bonussen. Dat is niet ongebruikelijk'', aldus Blatter in een reactie.