De Graafschap voor vijfde keer onderuit

Brian Vesseur • 22:25, 12-09-2015 / Laatste Update: 09:23, 13-12-2023

Graafschap wacht ook na vijf duels in de eredivisie nog op het eerste punt. Zaterdagavond was AZ in Doetinchem met 1-3 te sterk.

De Graafschap begon aan het duel tegen het eveneens zwak aan de competitie begonnen AZ met nieuweling Cas Peters in de basis. Na tien minuten moest trainer Jan Vreman al ingrijpen toen Engelsman Andrew Driver met een spierblessure naar de kant moest. Voor de middenvelder kwam Lion Kaak in de ploeg. In de eerste helft speelde De Graafschap uitermate zwak. De ploeg kreeg geen enkele druk op AZ dat zelf ook slordig speelde. Toch kwamen de Alkmaarders al snel op voorsprong. In de dertiende minuut werd een schot van linksback Rajko Brezancic door aanvoerder Robin Propper van richting veranderd, waarna doelman Hidde Jurjus kansloos was: 0-1.

In de rest van de eerste helft maakte De Graafschap een machteloze indruk, maar toch gingen de Doetinchemmers met een 1-1 stand rusten. In de 44e minuut haalde rechtsback Nathaniel Will met zijn ‘zwakke’ linkerbeen verwoestend uit. De bal verdween onhoudbaar in de kruising.

Tweede helft
Na rust kwam De Graafschap aanvankelijk een stuk beter voor de dag. In de 52e minuut kreeg Nathan Kabasele op aangeven van Cas Peters een enorme kans, maar de Belg schoot hoog over. Even later kreeg ook Alexander Bannink een schietkans, maar ook hij schoot over.

Daarna was het duel – net zoals tegen PEC Zwolle – in een vloek en een zucht gespeeld. In de 63e minuut kopte Markus Henriksen de 1-2 achter Jurjus en twee minuten later maakte de Noor er met een strakke schuiver zelfs 1-3 van.

'De kans'
Invaller Vincent Vermeij had in de 70e minuut de kans om de spanning terug te brengen, maar de spits schoot net naast. Daarna ging het duel uit als een nachtkaars. AZ controleerde de wedstrijd en De Graafschap kreeg geen enkele uitgespeelde kans meer.

De Graafschap-AZ 1-3 (1-1). 13. 0-1 Brezancic, 44. 1-1 Will, 63. 1-2 Henriksen, 65. 1-3 Henriksen.

Scheidsrechter: Higler.

Gele kaart: Propper (De Graafschap)

Aantal toeschouwers: 8.564.

De Graafschap: Jurjus; Will, Pröpper, Linthorst (64. Lammers), Tesselaar; Vida, Smeets, Bannink, Driver (12. Kaak); Kabasele, Peters (66. Vermeij).