De UEFA luistert eindelijk naar Nederlander: koppen in de jeugd mogelijk verboden
i

AFP

De UEFA luistert eindelijk naar Nederlander: koppen in de jeugd mogelijk verboden

Martijn Baars • 17:24, 18-06-2020 / Laatste Update: 17:12, 07-01-2024

De UEFA wil dat er maatregelen worden getroffen om koppen in het jeugdvoetbal te verminderen. Bovendien moet er meer aandacht worden besteed in trainingen om de nekspieren te versterken. De UEFA baseert zich met de maatregelen op meerdere universitaire onderzoeken.

Eerder al verboden de Engelse, Schotse en Noord-Ierse voetbalbond het koppen voor spelers onder de 12 jaar, uit angst voor blijvend letsel. De Nederlandse neuropsycholoog Erik Matser wees in de jaren 90 als 1e wetenschapper al op dit gevaar, ook bij senioren. Ook het doorspelen bij een opgelopen hoofdblessure houdt grote risico's op blijvend letsel in.

'Ben geen slappe zak geweest'

Matser reageert nu met emotie op het bericht. "Dit doet me wel wat. Ik heb destijds een enorme strijd moeten leveren en de hele wereld over me heen gekregen. In het begin stond ik alleen, later kwam er steun van andere wetenschappers. Laat ik het zo zeggen, ik ben geen slappe zak geweest en ben achter mijn standpunten blijven staan. Daar ben ik trots op."

'Een prachtige beloning'

De Helmondse wetenschapper zegt nooit te hebben getwijfeld. "Maar toen het Albert Einstein College of Medicine in New York mijn bevindingen onderschreef was dat toch een overwinning. Destijds is de FIFA bij mij geweest om te vragen of ik mijn bevindingen misschien iets anders zou kunnen formuleren. Ik heb dat altijd geweigerd. Dat er nu iets wordt gedaan voor de gezondheid van kinderen is een prachtige beloning. Koppen kan schadelijk zijn voor de hersenen. Preventieve maatregelen zijn belangrijk."

Hersenletsel

In de loop der jaren zijn er al wel eerder regels aangepast. Zo wordt er langs de lijn veel strenger opgelet of spelers doorgaan bij hersenletsel.