Dit is de route van Oranje naar de EK-finale: Nederland kan Oostenrijk snel weer treffen
Virgil van Dijk tijdens Nederland - Oostenrijk. Getty Images

Dit is de route van Oranje naar de EK-finale: Nederland kan Oostenrijk snel weer treffen

23:14, 26-06-2024 / Laatste Update: 00:28, 27-06-2024

Nederland plaatste zich dinsdag als derde van Groep D voor de achtste finales op het EK. Oranje weet dat het in de knock-outfase eerst tegen Roemenië snel kan treffen, maar kan vervolgens snel weer tegen Oostenrijk komen.

Nederland speelt de achtste finale op dinsdag 2 juli om 18:00 uur tegen Roemenië in München. Naast de Roemenen zijn ook Italië, Zwitserland, Engeland, Turkije en Oostenrijk aan dezelfde kant van het schema geplaatst als Oranje.

Nederland is in de onderste helft van het speelschema beland. Dat is goed nieuws, want het ontloopt tot de finale in ieder geval favorieten Spanje, Duitsland, Portugal en Frankrijk.

Kwartfinales

Als Nederland weet te winnen van Roemenië, dan speelt het in de kwartfinales tegen de winnaar van Oostenrijk - Turkije. Die kwartfinale wordt gespeeld in Berlijn. Dat zou zijn op zaterdag 6 juli, om 21:00 uur in de Duitse hoofdstad. Dat is ietwat nadelig voor de Nederlandse fans, aangezien Berlijn best een eind reizen is.

Waar en wanneer speelt Nederland de volgende wedstrijd op het EK?

28 juni 2024, 05:45

Het Nederlands elftal was gelukkig al geplaatst voor de achtste finales na twee wedstrijden, want dinsdag verloor Oranje van Oostenrijk. Daarmee werd de ploeg van bondscoach Ronald Koeman derde in de poule. Wat betekent dat voor het vervolg van het EK?

Halve finale

In de halve finale zou Nederland dan tegen bijvoorbeeld Italië of Engeland kunnen loten. Italië moet eerst met Zwitserland afrekenen, terwijl Engeland tegen Slowakije speelt in de achtste finale. Daarna spelen zij dus mogelijk tegen elkaar.

De halve finale is goed nieuws qua reisafstand voor de fans. Die wordt namelijk gespeeld in Dortmund, op 10 juli om 21:00 uur.

Finale

In de finale kan Nederland weer een van de topploegen van dit EK treffen. Spanje en Duitsland verloren nog geen wedstrijd en zijn dus zeker favorieten voor de finale. Maar ook Cristiano Ronaldo zal willen schitteren in de EK-finale. Hij kan met Portugal tegenover Oranje komen te staan in het geval dat Nederland ondanks de afgang tegen Oostenrijk de eindstrijd bereikt.

Oranje hoeft niet te wanhopen op EK: nog altijd reële kans op titel na pijnlijke nederlaag

26 juni 2024, 07:10

Het Nederlands elftal verloor dinsdag na een wanvertoning met 3-2 van Oostenrijk en eindigde daardoor als derde in de groep op het EK. De vrees voor de volgende ronde is groot, want daarin wacht waarschijnlijk een topland. Toch laat de geschiedenis van EK's (en WK's) zien dat een nederlaag in de groepsfase helemaal geen slecht nieuws hoeft te betekenen. Daar weet bondscoach Ronald Koeman natuurlijk alles van.

Finale in Berlijn

Maar het Nederlands elftal kan in de finale ook weer een oude bekende treffen. Frankrijk zit namelijk aan de andere kant van het schema. Nu Kylian Mbappé weer meespeelt bij de Fransen maken ook zij een goede kans op een finaleplaats. De finale van het EK is op 14 juli in het olympisch stadion in Berlijn.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.