Duel tussen Maleisië en Noord-Korea voor zoveelste keer uitgesteld
i

REUTERS

Duel tussen Maleisië en Noord-Korea voor zoveelste keer uitgesteld

admin • 18:37, 17-05-2017 / Laatste Update: 10:56, 05-01-2024

Het beladen voetbalduel tussen Maleisië en Noord-Korea in Pyongyang is weer uitgesteld. De kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup van 2019 zal nu plaatsvinden op 5 oktober, meldt de Aziatische voetbalbond (AFC).

In eerste instantie stond de wedstrijd op 28 maart gepland. Maar de politieke spanningen tussen beide landen zijn opgelopen na de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De raketproeven van Noord-Korea hebben de internationale spanningen verder doen oplopen.

Pyongyang

De wedstrijd was daarom eerder al verplaatst naar 8 juni. Maar de Maleisische voetbalbond wil dat het duel op neutraal terrein wordt gespeeld, omdat de bond vreest voor vergiftiging van de Maleisische spelers. Naar aanleiding van het ingediende beroep van Maleisië heeft de AFC de wedstrijd alweer vooruitgeschoven. Het kwalificatieduel zal dan nog steeds in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang worden gespeeld.

'Neutraal terrein is het beste voor iedereen'

Maleisië is het daar niet mee eens en hoopt nog steeds dat de AFC zich bedenkt. "We zijn blij met de uitstel, maar houden vast aan onze eis om de wedstrijd op neutraal terrein te laten spelen", zegt generaal-secretaris Hamidin Mohd Amin van de Maleisische voetbalbond. "Een neutrale locatie is het beste voor iedereen."

Reisbeperking opgeheven

Eerder stemde de Aziatische voetbalbond in met het verzoek voor een neutrale locatie omdat zowel Maleisië als Noord-Korea geen burgers van elkaar toe laten. Toen de reisbeperking werd opgeheven, vond de AFC dat Maleisië gewoon in Pyongyang moest voetballen.