Duitsland scoort te weinig tegen Oekraïners

admin • 00:51, 13-06-2016 / Laatste Update: 05:18, 08-01-2024

Duitsland heeft nog wat opstartproblemen. De wereldkampioen speelde lang niet altijd sprankelend tegen Oekraïne en scoorde ook maar 2 goals, maar het potentieel was bij vlagen wel te zien. De 2-0 is het begin van waarschijnlijk weer een succesvol toernooi van de Duitsers.

Normaal gesproken zijn de Duitsers direct in vorm als ze bij een groot toernooi binnenkomen. Sinds 2008 werd 4 keer gewonnen in net zoveel wedstrijden, met een doelsaldo van 11-0. Shkodran Mustafi stond gelijk in de basis bij afwezigheid van de geblesseerde Antonio Rüdiger. Zoals verwacht mag worden was Duitsland vanaf het begin beter dan Oekraïne, dat in Jevhen Konopljanka (Sevilla) de sterspeler heeft. Hij knalde na 5 minuten lekker op doel, maar Manuel Neuer is niet voor niets de beste keeper ter wereld.

Goal

Na een kwartier konden de Oost-Europeanen de Duitse storm niet meer tegenhouden, al kwam het 1e doelpunt wel uit een standaardsituatie. Assistmeister Toni Kroos zette perfect voor en uitgerekend Mustafi knikte binnen. Onze oosterburen roken bloed en zetten aan voor de 2e, maar Oekraïne kwam er af en toe ook gevaarlijk uit. Zo moest Mustafi's collega centraal achterin, Jérôme Boateng, op bizarre wijze de bal uit het doel houden:

Na een buitenspelgoal (afgekeurd) en nog wat kansjes voor de Oekraïners was het daarna gauw rust. Duitsland verloor op een EK nog nooit toen de ploeg bij rust op voorsprong stond: van de 16 wedstrijden werden er 15 gewonnen en eindigde er één in een gelijkspel. Dat gelijkspel was overigens tegen Oranje in 2004.

Kroos

Man van de wedstrijd was misschien wel Toni Kroos. De middenvelder van Real Madrid strooide zowel voor als na rust met bruikbare passes, helaas voor hem en Duitsland maakten zijn teamgenoten het niet af. De 2e helft was dan ook aanmerkelijk saaier dan de 1e. Oekraïne zette aan het eind van de wedstrijd nog even aan, maar de Duitsers maakten er in de blessuretijd nog 1 bij. Bastian Schweinsteiger was na een langdurige blessure de gelukkige met een lekker schot van dichtbij. 3 punten voor Duitsland.