'Eerst dacht ik dat Van der Vaart een frikadelletje te veel op had, maar hij meende het'
i

ANP Kippa

'Eerst dacht ik dat Van der Vaart een frikadelletje te veel op had, maar hij meende het'

Martijn Baars • 09:25, 13-10-2017 / Laatste Update: 01:11, 08-01-2024

Journalist Thijs Zonneveld kreeg 'jeuk tot achter z'n oksels' van een aantal analisten van het Nederlands elftal afgelopen week. En dan in het bijzonder Rafael van der Vaart. In zijn column in het AD walgt Zonneveld van het soort analisten dat vernieuwing een vies woord vindt.

Zonnevelds verontwaardiging begon bij Van der Vaart, die na Nederland-Zweden een buitenlandse bondscoach meteen afbrandde. 'Eerst dacht ik dat Rafael van der Vaart een grapje maakte. Of dat hij een frikadelletje te veel op had. Dat was niet het geval. Hij meende het', schrijft Zonneveld.

Dick Advocaat

Van der Vaart had geopperd dat Dick Advocaat misschien maar moest blijven. Het Nederlands elftal moest volgens de oud-Ajacied lekker op de oude weg door blijven gaan. Zo was het toch altijd goed gegaan?, redeneerde 'VDV'.

'Oud-voetballers zijn tegenhouders'

Zonneveld: 'Het grootste deel van de oud-voetballers op tv zijn tegenhouders. Conservatieven. Naar-het-verleden-wijzers. Ze zetten vrijwel elke vorm van innovatie al bij het oud vuil, voordat ze er naar hebben gekeken. Er is in het Nederlandse voetbal, mede vanwege analyserende oud-spelers en trainers, een cultuur geschapen waarin vernieuwing een vies woord is.'