Esporters krijgen zélfs voedingsadvies: 'Dit is serious business'
i

ANP

Esporters krijgen zélfs voedingsadvies: 'Dit is serious business'

Bart van der Wijst • 13:48, 01-03-2017 / Laatste Update: 04:17, 07-01-2024

De eSports zit flink in de lift. Het competitief spelen van computerspellen heeft inmiddels ook Nederland en de eredivisie bereikt. Iedere club op het hoogste niveau heeft een eSporter rondlopen. Inmiddels is de E-divisie ook begonnen en daar doet Ajax natuurlijk ook aan mee. Zij nemen de zaken daar heel serieus, Dani Hagebeuk en Koen Weijland krijgen zelfs voedingsadvies.

Het 2-tal is fulltime bezig in het trainingscentrum, dat uiteraard helemaal is omgetoverd tot professionele gamehall. "Trainen, trainen, trainen. Elke week 32 tot 40 uur", zeggen Hagebeuk en Weijland in gesprek met Sporza. "Voor sommigen is het een spelletje, maar voor anderen is het serious business. Er valt veel geld mee te verdienen", vertellen ze met een grijns. En dat is een understatement. Met het WK-FIFA valt dit seizoen 1,3 miljoen euro aan prijzengeld te verdienen.

Voedingsadvies

De nieuwe vorm van gamen wordt erg serieus genomen. Expert Ward Genees volgt alles op de voet en is op de hoogte van de laatste nieuwtjes. "Er kijken miljoenen mensen", concludeerde Genees. "eSports bereiken een doelgroep die niet meer te bereiken is via traditionele media. De spelers krijgen ook een uitstekende begeleiding met een voedingsdeskundige en een fysiotherapeut. Ze moeten goed zijn in de game, maar ook mentaal en fysiek voorbereid zijn."