Ex-speler Real en voormalig privéarts Maradona opgepakt bij ontmanteling Colombiaans drugsnetwerk
i

EPA

Ex-speler Real en voormalig privéarts Maradona opgepakt bij ontmanteling Colombiaans drugsnetwerk

Martijn Baars • 12:51, 14-05-2020 / Laatste Update: 00:35, 05-01-2024

De Spaanse politie heeft een netwerk van drugssmokkelaars ontmanteld dat gespecialiseerd was in de vermenging van opgeloste cocaïne met karton. De ontmanteling leidde tot de arrestatie van de Colombiaanse voormalige profvoetballer Edwin Congo en diens landgenoot Mauricio Vergara, de voormalige privéarts van Diego Maradona.

Vergara raakte toen bekend omdat hij de arts was die Maradona van zijn overgewicht moest zien af te helpen. Het is niet de 1e keer dat hij in opspraak komt. Eind 2002 werd hij op de luchthaven van de Colombiaanse stad Cali al aangehouden toen hij in bezit was van 2 kilo cocaïne. Volgens de onderzoekers was de kliniek van Vergara in Madrid deze keer het hoofdkwartier van het netwerk.

Karton

Tijdens het onderzoek naar de activiteiten van Vergara ontdekten de speurders dat de bende cocaïne importeerde vanuit Colombia, door het in kleine hoeveelheden van maximaal 100 gram te mengen met karton, als verpakking voor handelswaar. Het karton werd gedrenkt in opgeloste cocaïne, waarna beide bestanddelen niet meer van elkaar te onderscheiden waren. Aangekomen in Europa, werd de drug in een laboratorium teruggehaald met behulp van een ingewikkeld chemisch proces.

Ananassen en limoenen

In januari werd er een ton cocaïne van de bende in beslag genomen in Bulgarije. De drugs waren opgelost in 6.600 kartonnen verpakkingen waarin limoenen en ananassen zaten. De lading kwam in Bulgarije aan vanuit Griekenland en had Colombia als land van oorsprong.