FC Twente en Heracles gaan 10 jaar lang samen talentjes opleiden
i

ANP

FC Twente en Heracles gaan 10 jaar lang samen talentjes opleiden

admin • 19:20, 09-03-2020 / Laatste Update: 11:07, 08-01-2024

FC Twente en Heracles hebben maandag de handtekeningen gezet onder de gezamenlijke opleiding, die in het komende seizoen moet ingaan. Ze gaan meteen all in. Beide clubs zijn een samenwerking aangegaan voor 10 jaar. Er is onderweg geen uitstapmogelijkheid.

"Opleiden is een marathon en geen sprint", wijst Tim Gilissen, technisch Manager van Heracles Almelo op de duur van de samenwerking. De 1e rechten van de spelers die nu al in de opleiding zitten, liggen in 1e instantie nog bij FC Twente, maar wordt bij de nieuwe instromers  anders. "Het zal dan best misschien een keer voorkomen dat we allebei dezelfde speler een contract willen aanbieden, maar dan kan de speler zelf beslissen."

Beide clubs verwachten ook geen problemen als beide hoofdtrainers bij de start van de voorbereiding hengelen naar dezelfde spelers uit de jeugd om die vlieguren te laten maken.

Beide clubs leggen 9 ton in

FC Twente en Heracles gaan werken met een begroting van 1,8 miljoen euro. Beide clubs gaan de helft van dat bedrag inleggen. "Het geld gaat beter besteed worden", zegt technisch directeur Ted van Leeuwen van FC Twente. "AZ zat ook niet in 1 keer op dit niveau, ook niet met het budget. De Academie moet een aantrekkelijk alternatief worden ten opzichte van de concurrentie. Uniek in Nederland is dat er 2 uitstroommogelijkheden zijn naar eerste elftallen van een BVO."

"De regio is te klein voor 2 academies op niveau", vult Gilissen aan. "In het belang van het regionale talent geloven we dan meer in samenwerken dan in concurreren. We hebben goede afspraken met elkaar gemaakt en zijn van mening dat de Academie gebaat is bij stabiliteit en duurzame keuzes. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om dit te realiseren."

Scheefgroei verdwijnt

Volgens Rob Toussaint, algemeen directeur van Heracles, is er sprake van een dikke investering van Almelose zijde. Heracles gaat van ongeveer 2 ton per jaar een bijdrage van 9 ton. Bij FC Twente is het juist andersom. Die club gaat per jaar 1,1 miljoen euro bezuinigen op de opleiding.

Eerlijk zullen ze alles delen

"Wij moesten ingrijpen en wilden nieuwe afspraken maken over de verhoudingen binnen de gezamenlijke jeugdopleiding, die sinds de start in 2003 zijn scheefgegroeid", aldus Van der Kraan. "We gaan een samenwerking aan op basis van gelijkwaardige invulling, ook wat betreft de financiële bijdrage vanuit beide clubs." De toekomstige transfersommen worden door beide clubs gedeeld.