Fernando Ricksen gaat naar grote fanavond: ‘Alsof ik weer een cupfinal ga spelen’
i

Twitter.com/therealvdv

Fernando Ricksen gaat naar grote fanavond: ‘Alsof ik weer een cupfinal ga spelen’

Robert Hüsken • 14:00, 22-02-2019 / Laatste Update: 08:28, 05-01-2024

Fernando Ricksen maakt vrijdagavond zijn opwachting voor een grote meet-en-greetbijeenkomst van ongeveer tweehonderd Rangers-fans in Glasgow. De voormalige voetballer, die aan de slopende ziekte ALS lijdt, komt daarvoor uit het hospice waar hij nu ruim een maand verblijft.

Dat het een heftige avond wordt die hem veel energie gaat kosten, lijkt vast te staan. Maar Ricksen (42) is vastbesloten om er een ‘speciale avond’ van te maken ,,Eindelijk kan ik naar buiten”, zo zei hij via een spraakcomputer waar hij mee met de buitenwereld communiceert tegen het AD. ALS leidt tot het uitvallen van alle spieren in het lichaam.

,,Het is moeilijk om me te verplaatsen momenteel. Maar het is het waard omdat ik niet alleen maar binnen wil blijven. En ik hou van de aandacht. Als ik er niet meer heen zou kunnen omdat dat fysiek niet meer mogelijk is, zou ik het nog steeds willen. Voor mij voelt het alsof ik weer de cupfinal ga spelen. En dat gevoel is het beste gevoel van de wereld. Het wordt moeilijk maar ik wil tot het einde blijven.”

Onwel

Sinds vijf jaar geleden de diagnose ALS bij hem werd vastgesteld, bezoekt Ricksen regelmatig supportersavonden van Rangers, de club waar hij meer dan tweehonderd wedstrijden voor speelde en uiterst geliefd was vanwege zijn mentaliteit. Bij die avonden gaat het er vaak emotioneel aan toe. Bij een vorig evenement van de club werd hij onwel. Daarop verbleef hij in een ziekenhuis tot hij in januari werd overgeplaatst naar een hospice waar hij alle benodigde medische hulp krijgt. Hij zal er de rest van zijn leven nog blijven en niet meer terugvliegen naar zijn huis in Spanje.

Drank