Feyenoord-hooligans moeten schrobben om hun club te zien

Feyenoord-hooligans moeten schrobben om hun club te zien

admin • 10:44, 01-12-2015 / Laatste Update: 08:16, 07-01-2024

Negen van de 44 verdachten van de rellen in Rome zijn bezig met een 'werkstraf' bij Feyenoord, zodat hun stadionverbod eerder voorbij is. Waar de andere verdachten pas weer in 2018 in de Kuip mogen komen, zijn deze negen vanaf februari weer welkom. ,,Net op tijd voor de kampioenswedstrijd van Feyenoord,'' grapte de Rotterdamse rechter maandag.

Het volgen van een alternatief traject valt binnen de regels van de KNVB. Bij bepaalde vergrijpen en als iemand voor de eerste keer een stadionverbod krijgt, kunnen supporters dit programma volgen. ,,Ook Feyenoord vindt dat iemand die een keer de fout in gaat een tweede kans verdient,'' aldus de uitleg van de club op de eigen website.

De negen verdachten hebben deze kans met beide handen aangegrepen. In het verdachtenbankje vertellen velen hoe zwaar het hen valt dat ze niet naar hun club mogen, na jarenlang trouw bezoeker te zijn geweest voor thuis- en uitwedstrijden. Sommige hebben enige tijd een enkelband gekregen, om te voorkomen dat ze toch in het stadion kwamen.

Meldplicht

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moeten de verdachten zich zolang hun stadionverbod duurt bij elke wedstrijd van Feyenoord in binnen- en buitenland vlak voor en vlak na de wedstrijd bij een politiebureau in de buurt melden. Dit naast de geëiste cel- of werkstraf. Gisteren werd opnieuw 200 uur werkstraf geëist tegen de verdachten zonder strafblad, of met kleine vergrijpen op hun naam.

Als het stadionverbod eerder afloopt door het volgen van het alternatieve traject, loopt ook deze ingrijpende maatregel eerder af. Wie hiervoor kiest, moet tientallen uren werken bij maatschappelijke projecten van Feyenoord, of binnen de club. Daarnaast moeten ze een maatschappelijke activiteit bij wonen. Wat dit voor de Rome-verdachten is, kan de club niet zeggen. Maar wie bijvoorbeeld een stadionverbod krijgt voor het roepen van racistische teksten, moet mee naar het voormalig concentratiekamp Westerbork.