'Feyenoord heeft weer een krachtige leider nodig, maar ik mag niet meer van mijn vrouw'
i

ANP

'Feyenoord heeft weer een krachtige leider nodig, maar ik mag niet meer van mijn vrouw'

Robert Hüsken • 07:54, 06-12-2016 / Laatste Update: 12:06, 08-01-2024

Voor even was hij terug in De Kuip. De voorzitter die jarenlang verguisd is in Rotterdam, maar wel de basis voor de laatste landstitel ooit (1999) en UEFA Cup-winst in 2002 vormde. Nadat Jorien van den Herik in 2006 weg moest als voorzitter van Feyenoord keerde hij nooit meer terug in De Kuip. Tot afgelopen weekeinde tegen Sparta.

De 73-jarige oud-bestuurder was met zijn kleindochter Nikki naar Feyenoord-Sparta. "Ze is vrij fanatiek Feyenoord-supporter", zegt Van den Herik in een interview met NRC. "Ze wilde dat opa een keer met haar meeging. Nou, dan doe ik dat."

'Bent u het echt?'

Gek is het wel allemaal. Aangezien Van den Herik jaren geleden niet hoefde te proberen om in de buurt van het stadion te komen. Hij werd verguisd. Zijn bijnaam van Grote Kale Leider veranderde in Grote Kale Leugenaar. Nu is hij ineens weer welkom in Rotterdam. Gelukkig maar. "Hoe langer je wegblijft, hoe beter je wordt", zegt Van den Herik als hij tussendoor door een fan wordt aangesproken: "Bent u het echt? Niet te geloven! Ik ga al sinds 1963 naar Feyenoord, maar dit is een van de mooiste momenten die ik heb meegemaakt. De GKL, terug in Rotterdam. Ik word er gewoon emotioneel van."

Nieuwe Kuip

Uiteraard heeft hij nog wel zijn mening klaar net als vroeger. Over de plannen voor het nieuwe stadion van Feyenoord bijvoorbeeld. Van den Herik liet De Kuip in 1994 opknappen. "In dit plan staan geen harde zekerheden. Alleen maar aannames. Het is bovendien een misverstand om te denken dat je door een nieuw stadion ook automatisch beter gaat voetballen." En of Van den Herik dan nog ooit terug zal keren in een functie bij Feyenoord? "Nee. Ze hebben wel weer een gezicht nodig. Een krachtige leider. Maar ik mag niet meer van mijn vrouw."

Eerder interview met RTV Rijnmond