FIFA voegt videoscheids toe aan spelregels
i

Proshots

FIFA voegt videoscheids toe aan spelregels

admin • 15:22, 03-03-2018 / Laatste Update: 04:41, 06-01-2024

De FIFA heeft er zaterdag mee ingestemd om de videoscheids toe te voegen aan de spelregels. Hierdoor kan er tijdens het komende WK gebruik worden gemaakt van deze techniek om nog eerlijker de wedstrijd te beoordelen.

De afgelopen maanden werd er een analyse gemaakt van het gebruik van de videoref in competities in meer dan 20 landen. In 8 procent van ongeveer 800 wedstrijden had de videoref een positieve impact op het resultaat en dankzij de aanwezigheid van de videoref loopt het percentage van correcte beslissingen tijdens een wedstrijd op van 93 tot 98,9 procent.

Te veel tijd?

Tegenstanders claimen dat er met het gebruik van de videoref te veel tijd verloren wordt en dat het spel te veel stilligt, maar ook dat weerlegt het onderzoek: gemiddeld worden er minder dan 5 fases per wedstrijd onder de loep genomen, wat telkens 20 seconden in beslag neemt. Wanneer er gecommuniceerd moet worden met de videoref, doet de scheidsrechter er gemiddeld 39 seconden over, bij het bekijken van een fragment langs de zijlijn duurt het 1 minuut en 10 seconden. In totaal wordt er zo slechts minder dan 1 procent van de speeltijd 'verspild'.

Extra money

De FIFA rekent zich ook snel rijk en beseft dat er economische voordelen zijn aan videorefs. Telkens wanneer het spel stilligt, kunnen er reclameboodschappen getoond worden, zowel in het stadion als tijdens televisie-uitzendingen. Op die manier kan de FIFA heel wat extra inkomsten genereren.