Frenkie de Jong laat zich weer uit over racisme: 'Het maakt me heel verdrietig'
i

BSR Agency

Frenkie de Jong laat zich weer uit over racisme: 'Het maakt me heel verdrietig'

Martijn Baars • 14:35, 09-06-2020 / Laatste Update: 23:59, 04-01-2024

Frenkie de Jong heeft zich in een interview met de BBC opnieuw uitgelaten over racisme. Eind mei nam hij al stelling naar aanleiding van de tragische dood van George Floyd. Hij plaatste toen op Twitter de befaamde foto waarop hij samen met teamgenoot Georginio Wijnaldum bij Oranje staat afgebeeld, waarbij ze hun onderarm tegen elkaar aan houden, als teken van eenheid en gelijkheid.

"In onze kleedkamer bij Barcelona hebben we spelers uit de hele wereld. We zijn samen, het maakt niet uit waar je vandaan komt en welke huidskleur je hebt. Het maakt me heel verdrietig dat we nog steeds met deze dingen te maken hebben. In de strijd tegen racisme kan sport echter een belangrijke rol spelen, omdat we veel mensen kunnen bereiken.”

Mallorca

Koploper Barcelona begint zaterdag met een uitwedstrijd tegen RCD Mallorca aan het restant van het seizoen. De voorsprong op naaste belager Real Madrid bedraagt twee punten. De Jong heeft hoge verwachtingen van de slotfase in de competitie.

'Misschien wel beter dan vóór de pauze'

"Ik heb het gevoel dat er iets speciaals aankomt. We trainen zeer intensief en misschien zijn we wel beter dan voor de coronapauze. Het was aanvankelijk wel vreemd toen we in gescheiden groepen aan het trainen waren bij Barcelona. We moesten wachten totdat de andere spelers die net hadden getraind waren vertrokken. Even gedag zeggen was er toen nog niet bij."

Nederland

De Jong heeft zelf geen gezondheidsklachten gehad. "Maar het leven is niet zoals het was. Ik denk niet dat ik er als mens door ben veranderd. Ik heb veel tijd doorgebracht met mijn vriendin in Nederland waar we naar buiten konden gaan. Die situatie was iets comfortabeler dan in Spanje.”