Geen doelpunt op WK zonder videobewijs
i

ANP

Geen doelpunt op WK zonder videobewijs

Sjors Tanis • 16:04, 09-06-2018 / Laatste Update: 23:07, 12-12-2023

Videoarbiters zullen op het WK in Rusland na ieder doelpunt ook controleren of er sprake was van buitenspel. Dat vertelde scheidsrechtersbaas Massimo Busacca van de FIFA zaterdag tijdens de opening van de controlekamer voor videobewijs in Moskou.

Het is voor de eerste keer dat videoscheidsrechters actief zijn op een WK.

33 tv-camera's

Zij werken tijdens de mondiale eindronde in teams van 4 en hebben de beschikking over de beelden van 33 tv-camera's. Videoarbiters kunnen hun collega op het veld verder adviseren bij 4 spelbepalende elementen: doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en als per ongeluk de verkeerde speler een kaart krijgt.

Slechts 1 van de 4 scheidsrechters zal vanuit de controlekamer communiceren met de arbiter op het veld. 2 van zijn assistenten evalueren lastige spelsituaties vanuit verschillende invalshoeken. De 4e videoscheidsrechter fungeert als grensrechter. Hij moet onder meer voorkomen dat een doelpunt wordt gemaakt na een buitenspelpositie op het veld.

Makkelie

Danny Makkelie is 1 van de 13 videoscheidsrechters op het WK, die werken vanuit de controlekamer die gevestigd is in het International Broadcast Center IBC in het westen van Moskou.