Geen verpeste Champions League, de NBA vertelt hoe we voetbal leuker kunnen maken
i

ANP

Geen verpeste Champions League, de NBA vertelt hoe we voetbal leuker kunnen maken

Brian Vesseur • 22:55, 27-02-2018 / Laatste Update: 19:59, 05-01-2024

De UEFA maakte dinsdag bekend dat de Champions League vanaf het seizoen 2018/2019 gaat veranderen. 16 van de 32 plekken worden bezet door clubs uit Engeland, Spanje, Italië en Duitsland. Zo komen er meer spannende en gelijkwaardige potjes. Zoals het toernooi ooit begon - destijds onder de naam Europacup - is het helemaal niet meer: vroeger werden alle nationale kampioenen afgevaardigd naar het hoofdtoernooi. Wij hebben een idee waardoor dat kampioenenbal weer terug kan komen én dat er leuke, attractieve wedstrijden bijkomen.

Romelu Lukaku gaf ons dit weekend al een voorzetje. De spits van Manchester United wil in de Premier League een All Star Game. Net als in de NBA, waar de beste spelers uit de Western Conference het opnemen tegen de mannen uit de Eastern. De Belg wil ongeveer hetzelfde, maar dan noord tegen zuid. Dat zou ongeveer de volgende opstelling opleveren:

Lukaku wants a North vs. South @premierleague All-Star Game ⭐@stighefootball makes his picks pic.twitter.com/1nfB4cRwaD

— B/R Football (@brfootball) February 27, 2018

 

Laten we beginnen met dat alles waar we van houden hetzelfde kan blijven. De Eredivisie, alle niveaus eronder, de Europese competities en de Champions League ook. Er komen alleen extra wedstrijdjes bij. Top voor de voetballiefhebbers die niet houden van de winter- en zomerstop: de wedstrijden waar het over gaat worden dan gehouden. Maar welke?

Toernooi in de winter

Terwijl er in Engeland in de winter nog volle bak wordt gevoetbald, staat de rest van Europa wél stil. Elke voetballer eet een lekkere kalkoen met kerst en steekt een 'vuurwerkje' af met Oud & Nieuw. Maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar zijn er geen wedstrijden.

In die dagen kan er een mini-toernooitje worden georganiseerd door de 4 grootste sportkledingmerken: Adidas, Nike, Puma en Under Armour. Zij stellen allemaal een coach aan, die 23 spelers selecteert. Zij spelen een mini-competitie, waarin ze elke dag in actie komen. Om vermoeidheid te voorkomen, mogen de trainers 11 keer wisselen. Extra regels: elke speler MOET in actie komen (minimaal 45 minuten op het toernooi), behalve als hij geblesseerd raakt. Daarnaast is het verstandig als de spelers een hele hoop geld krijgen, zodat ze gemotiveerd zijn om deel te nemen en bij de beste 23 te horen.

(Tekst loopt door onder foto)

Maak er een mooie show bij, zoals bij de Super Bowl, de All Star-Game van het basketbal of de Formule 1-race in Amerika. Oftewel: kijk gewoon hoe de Amerikanen het doen.

Bij Nike zou je bijvoorbeeld het volgende team kunnen maken: Tim Howard; Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Dani Carvajal; Andres Iniesta, Claudio Marchisio, Philippe Coutinho; Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski & Kylian Mbappé.

Toernooi in de zomer

Net na de Champions League-finale is er geen f*ck meer te zien op tv, qua voetbal. Tijd om een cool knock out-toernooi te houden. De beste spelers van de 8 beste competities (volgens die UEFA-lijst waar Nederland het niet zo goed op doet) doen mee aan het toernooi. Bijvoorbeeld de Premier League: de eigenaar/directeur van de PL kiest een coach, die weer een groep spelers selecteert. De beste spelers van die competitie nemen het dan op tegen La Liga-spelers.

De regels van het wintertoernooi gelden ook voor dit toernooi. Wat hier handig is om toe te voegen, is dat de nummer 8 van de lijst in actie komt tegen de nummer 1, 2 vs. 7, 3 vs. 6 en 4 vs. 5. En daarna natuurlijk de halve finales en de finale.

Net als bij het NBA, waar de beste spelers van de 2 conferences (de basketbalcompetitie is verdeeld in 2 subcompetities: west en oost) het tegen elkaar opnemen in een zogeheten All Star-Game.