Gooier mortierbom bij rellen Rome veroordeeld
i

ANP

Gooier mortierbom bij rellen Rome veroordeeld

Bart van der Wijst • 14:59, 11-12-2015 / Laatste Update: 18:04, 12-12-2023

De 44 Feyenoord-fans die betrokken waren bij de ongeregeldheden in Rome zijn veroordeeld tot een straf van maximaal een jaar cel. Het overgrote deel heeft een werkstraf gekregen voor het gooien van spullen naar de Italiaanse politie.

De hoogste straf is voor de 21-jarige Roy L. uit Zierikzee, die veroordeeld is voor het gooien van een mortierbom naar Italiaanse agenten bij de rellen in Rome in februari. Het OM had twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist. De rechter heeft hem veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Fontein

Bij de rellen op 19 februari ontplofte in de beroemde fontein ook een vuurwerkbom, die het monument beschadigde. Ook de gegooide flessen zouden schade hebben veroorzaakt. De vandalen zijn nooit gepakt.

Vrijdag werd bekend dat Romeinse Nederlanders en Koninklijke Woudenberg in Rome twee fonteinen restaureren om een gebaar te maken. De 'bijenfontein' Fontana delle Api  op de drukke Piazza Barberini en de Fontana dei Giardini, gelegen in een park langs de Viale Tiziano, nabij Villa Borghese, worden onder handen genomen.