Voetballers die met Hans Kroon hebben gewerkt, lopen weg met hem. Hij laat ze tot het gaatje gaan en laat hen de echte topsportnorm zien, zoals hij het zelf ziet. Daar is een bepaald vertrouwen voor nodig. En een werkwijze die niet doorgaans is in de voetbalwereld. “De individuele sporter is al gedwongen écht topsporter te zijn. De voetballer pretendeert vaak topsporter te zijn, maar heeft geen idee wat het inhoudt.”
Het is allang niet meer van deze tijd dat voetballers alleen de momenten op de club benutten om aan zichzelf te werken. Buiten het voetbal om zoeken de voetballers steeds meer expertise op om zichzelf te ontwikkelen. Een heel logische ontwikkeling volgens Hans Kroon, die sporters al jaren begeleidt. Van judoka’s tot MMA-vechters en dus ook voetballers.
8 november 2024, 06:30
Talloze voetballers maken regelmatig gebruik van andere expertises. Coaches in kijkgedrag, kappers, personal shoppers en ook performance trainers werken vaak met de grootste voetballers op deze aarde. Eén van de meest bekende trainers in Nederland is Hans Kroon, hij heeft een duidelijk doel. "Gezamenlijk zoeken naar wegen waar anderen nog nooit geweest zijn om het droomdoel te halen.” Een inkijk in de wondere wereld van Hans Kroon.
“Voetballers beseffen op een moment dat ze het maximale eruit willen halen en dat ze dus hun eigen belangrijkste belanghebber zijn. Ze moeten een team specialisten om zich heen halen omdat ze dan het beste in zich naar boven halen. Wij hebben hier een expertise die ze goed kunnen gebruiken in hun ontwikkeling.”
Een eigen bv
Als het ware kan je de voetballer zien als een eigen bv met zichzelf als belangrijkste werknemer. Kroon benadrukt het belang van zo’n vast team om je heen. Daarmee bedoelt hij niet alleen zichzelf, maar ieder persoon om een voetballer heen die hem/haar helpt. “Als je steeds wisselt van club, is het maar afwachten met welke specialisten je te maken krijgt en die tijd heb je niet. Dus je kan geen tijd verspillen. Al die supersterren doen dat ook, die formeren hun eigen team.”
31 augustus 2024, 06:00
Nick Olij bewandelde een lange weg om te komen tot waar hij nu is. Hij is geselecteerd voor Oranje en in de Eredivisie behoort hij tot één van de beste keepers van de competitie. Niet iedereen was altijd zo zeker van zijn kwaliteiten. In gesprek met Sportnieuws.nl spreekt hij over doelen stellen, corrigerende medespelers en omgaan met kritiek. “Het is voor mij een soort vonkje.”
'We zijn hier puur'
Voor zo'n intensieve begeleiding is vertrouwen nodig, vertelt Kroon. Hij werkt met het principe van de ‘3 V’s’: vertrouwen, verbinding en veiligheid. “Je moet durven naar binnen te laten kijken. Ook ik stel mij open richting de sporters, als ik denk dat dat de relatie ten goede komt.” Sporters die bij hem komen, vertrouwen hem blindelings en vertellen hem dingen die ze aan niemand anders in hun omgeving toevertrouwen. “We zijn hier allemaal puur. Ook als iemand één of twee jaar uit de schijnwerper is, blijven wij voor diegene staan."
Niks maakt voor Kroon verschil. Hij werkt met jong en oud, met beginners en olympiërs en met allemaal verschillende soorten sporters. Of voetballers daarin zo verschillen? In het begin wel, vindt Kroon. “De individuele sporter is al gedwongen écht topsporter te zijn. De voetballer pretendeert vaak topsporter te zijn, maar heeft geen idee wat het inhoudt. Daar zit het grootste verschil. De individuele sporter wordt keihard afgerekend op wat diegene laat liggen in ontwikkeling, de voetballer kan zich nog achter tien teamgenoten verstoppen.”
21 september 2024, 13:23
Tyrell Malacia keerde vrijdag terug op het trainingsveld van Manchester United, tot grote vreugde van zijn medespelers. De Nederlandse verdediger was liefst veertien maanden afwezig met een slepende blessure.
Hoe om te gaan met voetballers
Dat betekent niet dat voetballers een andere benadering nodig hebben, ze gaan maar mee in de mindset die er heerst in de sportschool. De topsportmentaliteit. Al is deze door de jaren heen ook wel veranderd, erkent Kroon. Je moet toch met je tijd mee, vindt hij. “Vroeger gooide ik ze de oceaan in met de haaien en keek ik of ze konden overleven. Lukte dat niet, dan waren ze niet geschikt vond ik. Tegenwoordig geef ik een iets comfortabeler gevoel mee en vertel ik wat ze te wachten staat.”
De mentale weerbaarheid is niet meer wat het is geweest, vindt Kroon. Dat verlangt aanpassingen in werkwijze. Maar een stoïcijnse mindset blijft altijd heersen bij zijn methode. “Vroeger was het meer een monoloog van mij naar de sporter toe. Nu ga ik iets meer het dialoog aan, omdat dit ook verbindend werkt. Maar inhoudelijk geldt nog altijd dezelfde norm. Onverstoorbaar zijn, onder alle druk.”
12 november 2024, 17:31
Million Manhoef droomt ervan volgend jaar Europees kampioen te worden met Jong Oranje, daarna door te stoten naar het Nederlands elftal én uiteindelijk te schitteren in de Premier League. De 22-jarige aanvaller van Stoke City is niet bang om te dromen. "Als mij dat wél lukt, zou ik dat geweldig vinden", stelt Manhoef tegenover Sportnieuws.nl.
House of Champions
En onder druk presteren is volgens Kroon het mooiste wat er is. Een privilege zelfs, dat wil hij overbrengen op de voetballer. Soms gaat dat op een harde manier, als dat nodig is voor de situatie. Werken op het scherpst van de snede. Waar de wereld wat zachter wordt, hoort dit er nog altijd bij in de House of Champions.
11 november 2024, 04:00
Eén van de meest bekende voetballers in Nederland, die onder de tatoeages zit, is Alexander Büttner. Niet alleen zijn bijzondere voetbalverhaal laat hem opvallen, zijn armen, benen en nek vol tattoo’s doen dat werk al. Zelf weet hij ook niet beter dan dat hij met die kunst op zijn armen rondloopt. “Ik heb wel al wat uurtjes gezeten en kan je vertellen dat ik voorlopig ook nog niet klaar ben.”
Mentaliteit
"Een bepaalde druk met intonatie, stemverheffing of lichamelijk contact is wat mij betreft wel acceptabel. Als het maar de intentie heeft om iemand beter te maken of het beste in iemand naar boven te halen. In de heat of the moment kan er fysiek contact zijn. Alles wat ik doe is nooit persoonlijke aanval. Ik wil je gewoon beter maken, je wil iemand soms op het pijnpunt aantikken.”
Dat kan alleen maar bij een geweldige vertrouwensband. Die creëert Kroon met vrijwel alle sporters die hij begeleidt. “Je gaat dingen delen waar je allebei kwetsbaar bij bent. Dat geeft een bepaalde verbinding. Er is niks belangrijker dan te doen waar je voor staat, dat merkt de sporter ook.” Het is ondertussen een levensstijl geworden voor Kroon: “Ik zie het meer als alleen m’n werk. Het is een missie die ik heb. Ik wil wat bijdragen aan de wereld. Dat is bij mij mijn expertise en de kennis die ik kan delen om de sporters te helpen.”