Helft van Moldavische competitie betrokken bij matchfixing: gemanipuleerde duels leverden 600.000 euro winst op
i

REUTERS

Helft van Moldavische competitie betrokken bij matchfixing: gemanipuleerde duels leverden 600.000 euro winst op

Martijn Baars • 19:55, 08-12-2020 / Laatste Update: 15:42, 05-01-2024

In Moldavië zijn dit seizoen 5 voetbalteams uit de hoogste competitie betrokken geweest bij het manipuleren van diverse wedstrijden. Dat is de helft van het aantal teams in de Divizia Nationala, waarin 10 clubs actief zijn.

Het Moldavisch nationale anti-corruptiecentrum (CNA) heeft met hulp van Europol een groep criminelen opgespoord die achter de matchfixing zou zitten. Volgens de Europese organisatie voor misdaadbestrijding maken onder anderen clubbestuurders, coaches, managers en voetballers onderdeel uit van deze groep. In de afgelopen 5 maanden zouden ongeveer 20 wedstrijden door het netwerk zijn gefixt. Op ieder duel werd flink wat geld ingezet, goed voor een geschatte winst van 600.000 euro.

Onderzoek loopt nog

De autoriteiten verrichten vooralsnog 4 arrestaties en deed 34 huiszoekingen. Ook het kantoor van een van de betrokken clubs werd doorzocht. De politie-organisatie van de Europese Unie claimt dat er ook banden zijn ontdekt tussen de groep criminelen en andere Europese lidstaten. Het onderzoek loopt nog.