Het moet bij Ajax gebeuren deze transferperiode

Het moet bij Ajax gebeuren deze transferperiode

Harry Nijland • 16:06, 24-12-2014 / Laatste Update: 12:53, 13-12-2023

Het lijkt erop dat het van Ajax moet komen in transfermaand januari. Het aantrekken van Sinkgraven kan een transfertreintje in gang zetten.

De te verwachten rust komt deels door een gebrek aan geld bij de meeste Nederlandse clubs. De paar ploegen die wel iets te besteden hebben, lijken weinig te gaan doen. Bij PSV en Feyenoord is de leiding tevreden met de balans in de selectie. Alleen uit Amsterdam is nieuws te verwachten. Een overzicht:

Ajax

Van de Nederlandse tobclubs vallen de meeste transfers te verwachten bij Ajax. De Amsterdammers hebben al aangekondigd dat ze aanvoerder Niklas Moisander graag verkopen vanwege zijn aflopende contract. Ook Lasse Schöne zit in zijn laatste contractjaar, maar Frank de Boer vindt de Deense aanvaller te belangrijk om hem tussentijds van de hand te doen. De Ajax-coach liet zich daarnaast ontvallen dat hij Daley Sinkgraven graag vanaf de winterstop aan zijn selectie wil toevoegen. De landskampioen toonde in de zomer al interesse in de middenvelder en liet Heerenveen toen weten later terug te komen met een bod.

PSV

Bij koploper PSV hoeven weinig veranderingen verwacht te worden. De clubleiding liet weten dat sterspelers Mephis Depay en Georginio Wijnaldum voor nog geen 30 miljoen euro mogen vertrekken. De Eindhovenaren hebben de selectie prima op orde en zullen vooral proberen overbodige spelers te slijten. Zo zal technisch directeur Marcel brands zal blij zijn als hij Zakaria Bakkali in de winter van de hand kan doen. De Belgische aanvaller heeft een aflopend contract en hoeft geen nieuwe aanbieding van PSV te verwachten. Stoke City en Atletico Madrid zouden interesse hebben in het talent.

Feyenoord

Ook bij Feyenoord wordt het waarschijnlijk een rustige winter. Fred Rutten heeft zijn ploeg na een moeizame start uitstekend op de rit gekregen. Hoewel Colin Kazim-Richards steeds beter rendeert, blijft de spitspositie voorlopig het grootste pijnpunt voor de Rotterdammers. De naam van ADO Den Haag-topscorer Michiel Kramer valt geregeld, maar hij is met zijn 26 jaar bepaald geen garantie voor succes. Aangezien het grote geld voor echte versterkingen ontbreekt, lijkt het erop dat Rutten voorlopig verder gaat bouwen aan zijn huidige elftal, aangevuld met jeugd.

De Zeeuw

Een aantal clubs zal zich na een matige 1e seizoenshelft graag willen versterken. Heerenveen zal goed om zich heen kijken voor een mogelijke vervanger van Daley Sinkgraven. NAC Breda probeert genoeg geld op tafel te krijgen om Demy de Zeeuw aan te trekken. De 27-voudig international was al 10 dagen op proef bij de degradatiekandidaat. De Bredanaars azen daarnaast op de handtekening van Dirk Marcellis en Guyon Fernandez.

1e divisie

NEC was deze zomer keihard voor spelers met verhuiswens. Werd de vraagprijs niet betaald, bleef Nijmegen hun thuis. Dus staan Conboy, Van Eijden en Jahanbakhsh wekelijks op het opstellingenformulier. Een goede beslissing, zoveel is halverwege het seizoen duidelijk. NEC staat 6 punten los op de enige concurrent om de titel. Maar wat doet NEC nu als iemand wil betalen voor de met een aflopend contract zwaaiende Conboy? Of als een club de hoofdprijs biedt voor smaakmaker Jahanbakhsh? Zeker omdat de Nijmeegse club financieel in zwaar weer zit.

Roda JC

Roda JC, de andere titelkandidaat, heeft ook geen geld om zich te versterken. De club is maandag door de KNVB teruggezet naar de categorie met financiële kneusjes en heeft een selectie die amper waarde vertegenwoordigt. Daarnaast is promotie onzeker, dus kan de club zich niets veroorloven.

Dat geldt eigenlijk voor de hele eerste divisie. Het is armoe troef en als er al transfers te melden zijn, gaat het om spelers die een stap omhoog maken. Zo zijn er zat ploegen die een scorende spits als Vincent Janssen (20, Almere City), Cas Peters (21, FC Emmen) of Kevin van Veen (23, FC Oss) goed kunnen gebruiken.