Hiddink wijst naar spelers na mislukte start

Hiddink wijst naar spelers na mislukte start

Harry Nijland • 11:10, 10-09-2014 / Laatste Update: 12:44, 13-12-2023

NIJMEGEN - Guus Hiddink beleeft een uiterst ongelukkige rentree bij het Nederlands elftal. Vijf dagen na een mislukte oefeninterland tegen Italië (2-0) opende Oranje het kwalificatietoernooi voor het EK met een pijnlijke nederlaag tegen een pover Tsjechië (1-2).

De nummer drie van het laatste WK gaf in blessuretijd een gelijkspel uit handen omdat Daryl Janmaat verkeerd terugspeelde op doelman Jasper Cillessen. Invaller Vaclav Pilar profiteerde dankbaar en bezorgde zijn ploeg de mooiste zege sinds jaren.

Hiddink was naar eigen zeggen ,,des duivels''. De meestal zo rustige oefenmeester verstopte zich een half uur in de kleedkamer voordat hij de pers onder ogen kwam. Daarna vertelde hij dat er halverwege de eerste helft ook al domme fouten vooraf gingen aan de openingstreffer van Borek Dockal (1-0). Oranje kwam na 55 minuten op gelijke hoogte door een kopbal van Stefan de Vrij.

De oudste bondscoach ooit van Oranje wees vooral naar zijn spelers. ,,Als je zo naïef verdedigt, dan houdt het op'', foeterde hij. Ook Hiddink maakte de afgelopen week een matige indruk. De 67-jarige trainer vertelde donderdag na de nederlaag tegen Italië nog dat hij tegen Tsjechië gewoon met vier verdedigers zou spelen. Hij zou het anders doen dan Louis van Gaal op het WK, die ervoor zou hebben gekozen om te reageren in plaats van te domineren.

Na 39 minuten voetballen tegen Tsjechië veranderde Hiddink opnieuw van gedachten en bracht hij met Luciano Narsingh alsnog een derde aanvaller voor verdediger Joël Veltman. ,,We moesten toen doorschakelen'', vond hij. ,,Het ging toen beter, maar we verliezen door weer een fout. Dit was een wijze les, we weten nu wat we willen.''

Hiddink wilde echter nog niet vertellen welke speelwijze het beste bij Oranje past. ,,Het is nu vlak na de wedstrijd. Daar is het nu nog te heet voor'', stamelde oefenmeester voordat hij de spelersbus instapte. Dat het volgende maand tegen Kazachstan en IJsland veel beter moet, daarover was iedereen bij Oranje het wel eens. ,,Dit is zeer zuur en teleurstellend'', besefte Hiddink.

Sjoerd Maresch