'Infantino betrokken bij groot omkoopschandaal in Turkse voetbal'
i

ANP

'Infantino betrokken bij groot omkoopschandaal in Turkse voetbal'

Trevor Wagener • 08:27, 15-12-2017 / Laatste Update: 20:33, 07-01-2024

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft in het seizoen 2011/2012, toen hij nog als secretaris-generaal van de UEFA werkte, achter de schermen actief meegeholpen aan een lage straf voor voetbalclub Fenerbahçe na een dik matchfixingschandaal in Turkije.

Dat melden onderzoeksplatform Follow the Money en de dagbladen The Guardian en Le Monde in een gezamenlijk stuk. Ze hebben een geheime briefwisseling tussen Infantino en de Turkse voetbalbond gezien.

Valsspelerij

Topclub Fenerbahçe werd kampioen van Turkije in het seizoen 2010/2011 nadat zij bij een flink aantal wedstrijden de overwinning afkochten. Dit is ook strafrechtelijk bewezen. De voorzitter van Fenerbahçe ging hiervoor de cel in.

De Turkse voetbalbond had in regels staan dat een club in geval van bewezen matchfixing zou degraderen naar de 1e divisie. Fenerbahçe kreeg een flinke straf aan de broek - die overigens later weer werd teruggedraaid - maar de bond besloot niet de club een niveautje terug te zetten.

In die tijd liet de UEFA zich zien als een felle voorstander voor strenge straffen bij matchfixing. Enkele clubs werden lange tijd uitgesloten van Europees voetbal.

Infantino, die namens de UEFA verantwoordelijk was voor juridische zaken, sprak zich in 2012 ook diverse malen publiekelijk uit voor forse straffen in het Turkse schandaal. Maar nu blijkt, uit de geheime briefwisseling, dat de Zwitser achter de schermen zelf akkoord ging met een milde sanctie voor Fenerbahçe.

Normaal gesproken beslist de Turkse bond zelf over straffen als deze. De UEFA gaat over deelname aan Europese competities, waarvoor Fenerbahçe ook daadwerkelijk een seizoen werd uitgesloten.

Niet razen, Recep!

Follow the Money denkt ook dat er misschien sprake was van een politiek belang voor de UEFA om de Turkse bond te vriend te houden. Ook zou er een gesprek over deze kwestie zijn geweest tussen UEFA-president Michel Platini en de Turkse premier Recep Erdogan (nu president).

Infantino is sinds maart 2016 president van de wereldvoetbalbond FIFA en heeft sindsdien al meerdere beschuldigingen en aantijgingen over zich heen gekregen. Zo verving hij de kritische voorzitters van de ethische commissie en die van de commissie 'Good Governance'.

Vriendjespolitiek

Ook beschermt Infantino openlijk de Rus Vitali Moetko. De voormalig minister van Sport en rechterhand van de Russische president Vladimir Poetin werd vorige week door het Internationaal Olympisch Comité voor het leven geschorst vanwege zijn rol in het volgens het IOC door de staat gestuurde dopingprogramma van Rusland in aanloop naar en tijdens de Winterspelen in Sotsji.

Infantino en de FIFA, waar Moetko in het bestuur zit, houden tot nu toe verstandig hun mond, in de aanloop naar het WK voetbal van volgend jaar zomer in Rusland. Moetko is de grote man achter de organisatie van het mondiale titeltoernooi, dat een belangrijke rol moet spelen in het eerherstel van Rusland in de sportwereld.