Dit is waarom deze Iraanse vrouwen nu al dé heldinnen van het WK zijn
i

REUTERS

Dit is waarom deze Iraanse vrouwen nu al dé heldinnen van het WK zijn

admin • 19:21, 21-06-2018 / Laatste Update: 10:17, 12-12-2023

De grootste held van dit WK is geen aanvaller, geen spelverdeler en ook geen keeper. Het is een supporter. De vrouwelijke Iraanse voetbalfans, om precies te zijn. Woensdag stalen ze de show tijdens de wedstrijd tegen Spanje. Tegelijkertijd keken vrouwen in Teheran voor het eerst in 37 jaar samen met mannen naar een wedstrijd in een stadion.

Iran verloor woensdagavond nipt met 1-0 van Spanje, maar in het stadion waren de Iraniërs de bovenliggende partij - mede dankzij heel veel vrouwen. Ze zongen, dansten en straalden, op de tribunes van Kazan, en deden dat zonder hoofddoek of lange jurken.

Normaal gesproken verboden

Het bijzondere zit hem in het feit dát ze er waren. In Iran is het voor vrouwen verboden om in het stadion een voetbalwedstrijd te bezoeken. Maar in het buitenland geldt die regel niet, en daar maakten honderden vrouwen dankbaar gebruik van. ''Het is een geweldig gevoel", zei een van hen tegen de BBC. ''Voor het eerst kan ik het nationale team in actie zien, samen met mijn vriend en mijn familie."

In 2014 ook al present

Het wedstrijdbezoek van de vrouwen was geen echte primeur. 4 jaar geleden, bij het WK in Brazilië, zaten er ook Iraanse vrouwen op de tribune. Dat waren er echter een stuk minder, omdat de reis naar Zuid-Amerika een stuk langer en duurder is dan die naar Rusland.

ian herbert on Twitter

As many Iranian women as men here in Kazan for #IRNESP tonight. Women are banned from watching men's games in Iran. Iran's 'concession' tonight is to allow women into stadiums to watch big screen coverage #IRN @openStadiums

Sobhan Hassanvand on Twitter

UNPRECEDENTED: Iranian women at Azadi stadium to watch (televised) #IRNESP at #worldcup https://t.co/oKnRmFSURx

Ook Ramos positief

De Spaanse verdediger Sergio Ramos had vrijwel meteen na de overwinning van zijn ploeg op Iran (het werd 1-0) in de gaten welke historische lading de wedstrijd mogelijk ging krijgen. ''Dit zijn degenen die gewonnen hebben vanavond", schreef hij op Twitter, met een verwijzing naar een artikel over de avond in Teheran. ''Hopelijk de eersten van velen."

De vrouw die de BBC in Teheran sprak, deelt die hoop. ''Ik hoop dat ik ooit in Iran een wedstrijd mag bezoeken. Dat Iran ooit het WK organiseert." Aan haar inzet, en die van haar seksegenoten, zal het niet liggen. ''Iraanse vrouwen zijn zo sterk. Op een dag krijgen we het voor elkaar."

Sergio Ramos on Twitter

They are the ones who won tonight. Hopefully the first of many. https://t.co/ftnMwegZjz