Jong Oranje rolt ook Jong Wit-Rusland op en houdt 100 procent score in EK-kwalificatie
i

ANP

Jong Oranje rolt ook Jong Wit-Rusland op en houdt 100 procent score in EK-kwalificatie

Martijn Baars • 18:34, 15-11-2020 / Laatste Update: 19:48, 04-01-2024

Jong Oranje heeft ook de 9e poulewedstrijd in de EK-kwalificatie gewonnen. Bondscoach Erwin van de Looi, die de ‘besmette’ Abdou Harroui moest missen, zag zijn reserves alleen in het eerste half uur worstelen met de leeftijdsgenoten uit Wit-Rusland: 5-0.

In tegenstelling tot de vorige interlandperiode, toen een handvol spelers en uiteindelijk ook Van de Looi zelf positief testte, leek Jong Oranje voor de laatste 2 kwalificatiewedstrijden geen coronagezeik meer te krijgen. Daar kwam zondag verandering in toen Spartaan Abdou Harroui de groep moest verlaten als gevolg van positieve test.

Veel afwezigen

Harroui was niet het 1e talent dat afhaakte voor de interlands tegen Jong Wit-Rusland en Jong Portugal (woensdag). Zo werden Ryan Gravenberch en Sven Botman eerder deze week overgeheveld naar het grote Oranje. Aanvoerder Teun Koopmeiners voegde zich maandag al bij het Nederlands elftal terwijl teamgenoot en reserve-captain Dani de Wit met een lichte blessure in Alkmaar achterbleef.

Kaj Sierhuis

Met het EK-ticket reeds op zak, zag Van de Looi gelegen om ook vaste krachten als Perr Schuurs en Deyovaisio Zeefuik te sparen en spelers als Ludovit Reis, Azor Matusiwa en Kaj Sierhuis een basisplaats te gunnen. Laatstgenoemde brak na een half uur spelen, waarin het vroege afhaken van doelman Pavel Pauliuchenka het opvallendste moment was, de ban voor Jong Oranje en solliciteerde met een hattrick naar een plek in de selectie voor het EK, dat in maart en juni in Slovenië en Hongarije gehouden wordt.

Hattrick

Sierhuis schoof via de binnenkant van de paal de openingstreffer binnen. Nog geen minuut later was de wedstrijd nagenoeg gespeeld toen de alerte Myron Boadu zwak uitverdedigen van Jong Belarus afstrafte. De 2e helft was amper onderweg toen de spits van AZ de 9e opeenvolgende kwalificatiezege en de 13e overwinning op rij voor Jong Oranje na met een knap schot in de verre hoek veiligstelde.

Jong Portugal

Boadu werd net als Mitchel Bakker en Justin Hoogma na een uur vervangen. Sherel Floranus, 1 van de invallers, hielp met 2 lage en afgemeten voorzetten Sierhuis in het restant nog aan een hattrick. Daardoor boekte koploper Jong Oranje, waar Justin Kluivert nog zijn rentree maakte, een simpele 5-0 zege. Woensdag mogen Van de Looi en zijn beloftes in en tegen nummer 2 Portugal proberen de perfecte kwalificatiereeks te vervolmaken.