KNVB belooft met een plan te komen en snapt dat er geen grote zak met geld klaarstaat
i

ANP

KNVB belooft met een plan te komen en snapt dat er geen grote zak met geld klaarstaat

Martijn Baars • 15:20, 14-05-2020 / Laatste Update: 20:45, 04-01-2024

De KNVB komt binnen een week of 2, 3 met een 1e plan om de duels in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te hervatten. De bond en het kabinet gaan dan samen kijken of dat haalbaar is, zegt sportminister Martin van Rijn. De KNVB stelt zich nu volgens hem ‘realistisch’ op.

De KNVB maakte tot dusver niet duidelijk hoe de bond weer profwedstrijden wil gaan spelen, maar verklaarde wel dat het betaald voetbal 300 miljoen euro nodig zou hebben om overeind te blijven. Dat ergerde het kabinet, dat de voetbalbond zei eerst maar eens met een plan te komen.

Directeur Eric Gudde vertelde daarop dat hij begrip had voor de kritiek en beloofde met een plan te komen. De bond beseft dat grote evenementen als een voetbalwedstrijd in een vol stadion voorlopig niet mogelijk zijn, constateert hij. En dat het kabinet evenmin een ‘grote zak met geld heeft klaarstaan’.

Groot belang

De KNVB benadrukte het belang van het betaald voetbal voor veel Nederlanders, met elk weekeinde ruim 200.000 mensen op de tribunes en miljoenen televisiekijkers. De bond beseft ook dat veel sectoren het lastig hebben tijdens de coronacrisis en beloofde alles in perspectief te gaan bekijken. De KNVB probeert nu zo veel mogelijk oplossingen zelf te vinden en zal het plan in overleg met de betrokken ministeries uitwerken.

1,3 miljard euro

Het betaald voetbal biedt aan 13.000 mensen werkgelegenheid, van wie er 3200 direct bij de 34 profclubs werken. Het betaald voetbal draagt met 1,3 miljard euro bij aan bruto binnenlands product.