'Kraker' in de Champions League: debutant uit Kosovo op jacht naar miljoenen
i

Pro Shots

'Kraker' in de Champions League: debutant uit Kosovo op jacht naar miljoenen

admin • 14:22, 27-06-2017 / Laatste Update: 11:31, 07-01-2024

Eindelijk gaat het weer beginnen: de Champions League! Wat? Ja, je leest het goed. 24 dagen geleden won Real Madrid nog de finale van Juventus, maar het nieuwe seizoen gaat dinsdag al weer van start. Met de eerste voorronde. Dat dan wel.

En er staan een paar bijzondere affiches op het programma! Laten we je voorstellen aan de ploegen die in actie gaan komen!

Alashkert - FC Santa Coloma

Het nieuwe Champions League-seizoen eindigt op 26 mei met de finale in Kiev, maar begint in het mooie Armenië. Daar neemt topclub Alashkert het op tegen Santa Coloma uit Andorra. Deze wedstrijd stond vorig seizoen ook al op het programma! Toen wonnen de Armeniërs, om een ronde verder te worden uitgeschakeld door het Georgische Dinamo Tbilisi.

Nog een bizar detail: bij de club uit Andorra speelt Joan Capdevilla. Deze linksback is inmiddels 39 jaar oud, en speelde in het verleden bij clubs als Villarreal en Benfica. Hij werd Europees kampioen met Spanje in 2008 en was ook basisklant tijdens de finale van Spanje-Nederland in de finale van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Dinsdag speelt hij dus Armenië.

Joan Capdevilla in duel met Arjen Robben tijdens de WK-finale in 2010                Bron:Getty Images

TNS - Europa

Dit is ook een prachtige wedstrijd hoor. The New Saints (TNS) uit Wales neemt het op tegen Europa, de kampioen van het nietige Gibraltar. TNS zou je misschien kunnen kennen, want het kwam vorig jaar regelmatig in het nieuws. De club won toen namelijk meer dan 27 wedstrijden op rij (alle competities), en pakte zo het 44-jarige record van Ajax af!

Zij nemen het dus op tegen Europa. Best een grote naam voor een club uit zo'n klein landje. Maar in dat dwergstaatje werd de club wereldberoemd omdat het afgelopen seizoen een einde maakte aan de reeks van 14(!) jaar dat Lincoln Red Imps kampioen werd.

Víkingur - Trepça '89

Jaja, we gaan zelfs een debutant aan het werk zien! Trepça '89 werd de 1e kampioen in Kosovo en mag dat land ook voor de eerste keer op clubniveau gaan vertegenwoordigen. Kosovo heeft sinds kort een UEFA-licentie, en mag daarom ook teams naar de Cl sturen. Trepça beleeft zijn debuut op de Faeröer Eilanden. Daar is kampioen Víkingur de tegenstander.

Hibernians - FCI Talinn

En dan hebben we ook nog deze 'kraker' tussen Hibernians uit Malta en FCI Talinn uit Estland. Opvallend is dat de club uit Malta 4 Brazilianen zo gek heeft gekregen om op het kleine eilandje te gaan ballen. Van hen moet het dan ook komen.

Linfield - La Fiorita

Woensdag is er ook nog een wedstrijd in de 1e voorronde van de Champions League. Het Noord-Ierse Linfield neemt het dan op tegen La Fiorita uit San Marino. De winnaar van dit tweeluik mag in de tweede voorronde spelen tegen de Schotse grootmacht Celtic. En als Linfield dit toevallig wordt, ontstaat er een klein probleempje. De supportersgroepen van het protestantse Linfield kunnen de katholieken van Celtic namelijk amper luchten of zien. Dat kan dus nog een beladen duel worden.

De winnaars van de eerste voorronde hebben nog een hele lange weg te gaan tot het hoofdtoernooi. Mochten ze deze ronde doorkomen, wacht hen nog een 2e, 3e (waar Ajax instroomt) en de play off-ronde. Mocht een van deze voetbaldwergen het halen, mag dat gerust een wonder genoemd worden.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!