Lasse Schöne onthult wat hij gaat doen na voetbalcarrière: 'Ik heb er zin in'
i

Lasse Schöne ©Getty Images

DELEN

Lasse Schöne onthult wat hij gaat doen na voetbalcarrière: 'Ik heb er zin in'

Rick Kraaijeveld • 05:00, 18-01-2025 / Laatste Update: 09:25, 18-01-2025

Lasse Schöne wordt door teamgenoten geroemd én geplaagd om zijn kledingstijl. De Deense voetballer van NEC denkt graag na over wat hij aantrekt. Hij maakt er geen geheim van dat hij graag wat met fashion gaat doen als hij klaar is met voetballen. De ambitie om als trainer door te gaan, heeft hij niet. “Er zijn wat concrete dingen waar ik mee bezig ben”, onthulde hij in gesprek met Sportnieuws.nl.

Waar veel voetballers het pad bewandelen richting het trainerschap of zaakwaarnemer worden, kiest Lasse Schöne voor wat anders. Het past wel bij zijn eigenzinnige karakter, dat hij als voetballer ook al heeft. Hij is in alle vrijheid opgevoed en doet daarom wat hij zelf wil. “Ik heb liefdevolle ouders. Die komen nu nog steeds veel langs, maar vooral voor de kleinkinderen nu natuurlijk."

"Ik ben opgevoed met veel vrijheid maar wel een aantal regels. Ik mocht altijd mijn eigen weg gaan." Zo is dat ook met kleding. "Ik ben er erg voor dat je moet doen waar je je goed bij voelt. Dat betekende vroeger dat ik weleens dingen aan trok die mensen erg raar vonden. Daar heb ik helemaal geen last van."

Mario Engels bij top-5 best geklede voetballers van Nederland: 'Mode heb je in je, of je hebt het niet'

25 december 2024, 13:00

Heracles-aanvaller Mario Engels heeft wel een oogje voor mode. “Als ik iemand over straat zie lopen, kan ik gelijk zien of iemand bezig is met wat diegene draagt.” Dit jaar werd hij genomineerd voor de prijs van de best geklede voetballer van de Nederlandse velden. “Ik denk altijd: mode heb je in je, of je hebt het niet.” Een verhaal over sneakers, vreemde Japanse mode en modellenwerk.

Modieuse opvoeding

Schöne groeide op in Denemarken in een familie waar iedereen goed gekleed is, zo vertelt hij. Al was dat bij hemzelf in het begin zeker niet het geval. "Vooral mijn moeder kleedt zich vaak heel netjes. Dan heeft ze rode schoenen aan en dan moet daar toch ook een rood tasje bij. Ik had vroeger altijd alleen maar joggingbroeken aan. Dan kwamen er gaten in en dan naaide mijn moeder zo'n voetbalplaatje erop. Daar moest ik het mee doen."

Dat veranderde op den duur. Hij ging experimenteren. "Ik maakte vroeger mijn eigen kleding. Niet dat ik er goed in was... Maar als ik een spijkerbroek had, dan ging ik met chloor dingen uitproberen. Ik probeerde iets bestaands altijd meer eigen te maken."

"Ik was vroeger een skater met grote broeken en hoodies. Eigenlijk de stijl die nu terug aan het komen is. Mijn vrienden bleven erin hangen en ik ging mij net iets netter kleden. Dan moet je net die vrienden hebben. Ze zijn nog steeds mijn maten, maar ik heb wel klappen moeten opvangen. 'Wat trek jij nou weer aan?'", lacht de Deen. 

'De kleding moet jou niet dragen'

De mening van anderen zal Schöne een zorg zijn. Hij wil zich dan ook niet vastpinnen op één stijl, juist de variatie vindt hij leuk. "Soms heb ik het ene gevoel en dan weer het andere. De kleding moet jou ook niet dragen, jij moet de kleding dragen. Daar kan ik van genieten."

Mode is door de jaren heen flink verworven met de voetbalwereld. De aanlooproute naar hotels is voor de nationale elftallen een soort catwalk geworden. De mode die over het algemeen heerst in de voetbalwereld, is niet aan Schöne besteed. "Over het algemeen hebben voetballers vaak een bepaalde stijl. Daar ben ik niet altijd heel gek op. Maar het is een groot onderdeel van het voetbal. Dat is ook goed", zegt Schöne lachend.  

Iedereen moet zich gewoon kleden zoals diegene wil. Schöne droeg vroeger ook weleens andere kleding. "Soms is het wel zo dat iets 'in' is in de voetballerij en dan heeft iedereen dat wel een beetje. Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Je hebt ook gasten van 17, die zijn makkelijk beïnvloedbaar door gasten waar zij net een beetje tegenop kijken. Dat is lastig. Ik heb dat ook wel meegemaakt. Dat kan ook goed zijn, juist invloeden van allerlei verschillende kanten. Of het nou personen of culturen zijn. Je moet het vooral lekker eigen maken. Dat is al verdomd lastig."

Voetballers en fashion

Een andere uitgesproken voetballer in de mode is Hector Bellerin. De linksback van Real Betis is maatschappelijk erg actief. Net als in de fashionwereld. De Spanjaard, die voorheen bij Arsenal speelde, staat vaak op catwalks en houdt zich veel bezig met fashion, dat hij dan weer combineert met duurzaamheid. "Hij durft", zegt Schöne als understatement. 

"Voetbal is leidend. Er moet een bepaalde grens aan zitten hoeveel tijd je steekt in iets anders. Je wordt gewoon betaald door de club. Je kan niet elke week overal op rode lopers zijn en in alle bladen staan. Dat past niet helemaal. Maar is het een keer een campagne en af en toe een rode loper, dan is het goed."

Hoe drie Japanse talenten hun weg vinden in Nederland bij NEC: 'Soms laten we een chefkok naar mijn huis komen'

8 december 2024, 06:00

De drie Japanners bij NEC zijn ondertussen niet meer van elkaars zijde te slaan. Eerst was daar Koki Ogawa, toen Kodai Sano en recentelijk kwam ook Kento Shiogai. De drie kenden elkaar voor hun komst bij NEC nog helemaal niet, maar eten nu wekelijks met elkaar. Want de Japanse keuken: die krijg je niet uit hun systeem. Een Amsterdamse chef-kok moet er zelfs aan te pas komen.

Leven na het voetbal

Na zijn carrière kunnen zijn ideeën over kleding zomaar werkelijkheid worden. Hij is bezig om een capsule collectie te maken met het merk LABFRESH. "Ik ben daar betrokken bij het proces voor het ontwikkelen van die kledinglijn. Ik ben niet iemand die 'zomaar' mijn naam ergens aan wil verbinden, ik wil dan bij het proces betrokken zijn. In die zin heb ik nog niet veel meters gemaakt in de modewereld."

"Ik weet wat ik mooi vind en hoe ik een t-shirt van een rek haal. Maar hoe denk je aan de wensen van anderen? Hoe worden ontwerpen gecreëerd en gekozen, welke materialen komen daar bij kijken? Ik ben blij dat ik de kans krijg dit allemaal mee te maken. Het is interessant om te zien welke keuzes worden gemaakt."

Duurzaamheid is daarin erg belangrijk, vindt Schöne. Daarom is het een goede match met dit merk. "Zij zijn erg betrokken, zij gaan ver wat betreft duurzaamheid. Ze maken kleding van materialen waardoor je ze minder vaak hoeft te wassen." Mooie plannen dus, maar eerst nog een aantal maanden voetballen. Met een mooi vooruitzicht, besluit Schöne: "Ik heb er wel zin in, om als ik stop daar meer mee te gaan doen."