Matig AZ krijgt pak slaag van Zenit
i

Pro Shots

Matig AZ krijgt pak slaag van Zenit

admin • 01:11, 30-09-2016 / Laatste Update: 23:19, 12-12-2023

AZ is vanavond afgedroogd in de ontmoeting met Zenit Sint-Petersburg in de Europa League. Op bezoek in Rusland eindigde het groepsduel met 5-0 in het voordeel van Zenit dat de hele wedstrijd domineerde en amper kansen weggaf. AZ evenaarde met deze uitslag de Europese recordnederlaag tegen Anzhi (ook 5-0).

Elleboogstoot

AZ-trainer John van den Brom ging de strijd in Rusland aan met twee aanvallers: Fred Friday én Wout Weghorst, de spelers die normaal concurreren om de positie van centrumspits. Maar lang kon Van den Brom niet beoordelen of de twee spitsen samen kunnen spelen. Weghorst werd al na 25 minuten uitgeschakeld door een elleboogstoot van de Spaanse aanvoerder Javi Garcia van Zenit, die slechts werd bestraft met een gele kaart. De lange aanvaller liep een bloedende snee op in zijn gezicht, wilde zelf graag doorspelen maar moest toch voor behandeling naar de kleedkamer. Hij keerde niet meer terug.

Grote kans

Precies in de periode dat AZ met een man minder speelde, sloeg de thuisploeg toe. De Braziliaanse middenvelder Giuliano stapte slim over een voorzet heen waardoor de bal voor de voeten belandde van aanvaller Aleksandr Kokorin, die nog veel meer ruimte had en keeper Sergio Rochet kon kloppen. Dabney dos Santos kreeg korte tijd later een enorme kans om de stand weer gelijk te trekken, maar hij koos de verkeerde hoek in een onderling duel met de Russische doelman Joeri Lodigin en schoot naast.

Pak slaag

Zenit keerde na rust flitsend terug op de mat en bouwde de score snel uit. Rochet kreeg een doelpoging van spits Artem Dzjoeba niet onder controle en in de rebound scoorde Giuliano. De afstraffing werd nog groter omdat rechtsback Fernando Lewis zijn tegenstander Kokorin de kans bood om uit een voorzet raak te schieten. Een onnodig maar klein tikje van Stijn Wuytens tegen het been van uitblinker Igor Smolnikov leverde nog een strafschop op die werd benut door Domenico Criscito.

De thuisploeg speelde de wedstrijd met tien man uit omdat invaller Luka Djordjevic ernstig geblesseerd naar de kant moest en trainer Mircea Lucescu al drie wissels had gebruikt. En ook met een man minder moest AZ vooral verdedigen. Invaller Oleg Sjatov bracht de eindstand op het bord.

Met twee zeges gaat Zenit aan de leiding in de poule D en AZ staat met één punt uit twee duels op de derde plek.