Moderne slavernij? Bouwers van WK-stadion in Qatar wachten al maanden op salaris
i

REUTERS

Moderne slavernij? Bouwers van WK-stadion in Qatar wachten al maanden op salaris

Martijn Baars • 15:13, 11-06-2020 / Laatste Update: 21:34, 07-01-2024

Zo’n 100 buitenlandse arbeiders die 1 van de stadions voor het WK voetbal van 2022 in Qatar aan het bouwen zijn, wachten al maanden op hun salaris. Amnesty International heeft de zaak onlangs aangekaart bij de Qatarese autoriteiten, de FIFA en de organisatie. Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt sinds kort weer salaris overgemaakt naar de bouwers.

Het gaat om stadion Al Bayt in het noordelijk gelegen Al Khor. Het stadion, dat op een reusachtige tent lijkt, gaat plaats bieden aan 60.000 voetbalfans. De bouw kost zo’n 770 miljoen euro.

Bedrijf is verkocht

Volgens Amnesty International wachten de buitenlandse werklui al maandenlang op geld. In een officiële reactie bevestigt de overheid van Qatar dat er problemen waren met de betalingen. Het bedrijf dat het stadion bouwt is inmiddels verkocht. De salarissen voor februari tot en met mei zijn volgens Qatar nu betaald. Voor de maanden daarvoor komt binnenkort een oplossing.

'Er zijn nog steeds problemen'

"De regering heeft de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt bij de hervorming van het arbeidssysteem in ons land”, aldus de overheid. "Er zijn nog steeds problemen die moeten worden overwonnen, zoals de houding en het gedrag van een kleine minderheid. Dit kost tijd, maar we blijven ons daar sterk voor maken."