Mogelijk matchfixing op Afrika Cup: DR Congo probeerde keeper Zimbabwe om te kopen
i

AFP

Mogelijk matchfixing op Afrika Cup: DR Congo probeerde keeper Zimbabwe om te kopen

Martijn Baars • 13:58, 04-07-2019 / Laatste Update: 15:46, 08-01-2024

De wedstrijd tussen Zimbabwe en DR Congo op de Afrika Cup afgelopen zondag, is geprobeerd te fixen. Volgens Afrikaanse media probeerde Congo de keeper van Zimbabwe om te kopen om wat balletjes door te laten. Het werd 4-0 voor Congo, waardoor het land in de achtste finale staat.

De hoofdrol in de matchfixing is voor de Congolese multi-miljonair Moise Katumbi, die ook eigenaar is van de 5-voudig Afrikaans kampioen TP Mazembe. Hij zou een paar dagen voor de wedstrijd het hotel hebben bezocht waar de Zimbabwaanse ploeg ook zat. Hij wilde onder anderen keeper Elvis Chipezeze verleiden om voor veel geld de wedstrijd te laten lopen.

Mislukt

De matchfixing mislukte, omdat de Egyptische bank waar het geld via werd overgemaakt, alarm sloeg en de overschrijving tegenhield. Desondanks werd het 4-0 voor Congo. Dus of die keeper nou expres slecht gespeeld heeft of toevallig 4 goals om de oren kreeg, is de vraag.

Flinke straf

De Afrikaanse voetbalbond is volgens Kickoff een onderzoek begonnen en zou DR Congo uit het toernooi kunnen gooien, voor 3 jaar kunnen schorsen voor de Afrika Cup en een flinke boete opleggen.

Rest van het toernooi

Eigenlijk moet DR Congo zondag de achtste finale spelen tegen Madagaskar, maar de vraag is of dat doorgaat. Het kan ook zo zijn dat Zimbabwe de met 4-0 verloren wedstrijd reglementair met 3-0 wint. Dan speelt Oeganda tegen Madagaskar en gaat Zimbabwe tegen Senegal ballen. Het kan ook nog dat Madagaskar een walk-over krijgt en dus zonder te hoeven spelen in de kwartfinale staat.