Mogelijke hersenschudding na botsing op het veld? Extra wissel in het voetbal komt er aan
i

BSR Agency

Mogelijke hersenschudding na botsing op het veld? Extra wissel in het voetbal komt er aan

Martijn Baars • 17:15, 16-12-2020 / Laatste Update: 17:45, 05-01-2024

Vanaf januari 2021 gaan er uitgebreide tests van start met een extra wisselmogelijkheid binnen het voetbal, bij het vermoeden dat een speler een hersenschudding heeft opgelopen. De internationale spelregelcommissie IFAB heeft daar woensdagmiddag toestemming voor gegeven.

Deskundigen dringen al geruime tijd aan op maatregelen in het voetbal op het gebied van hoofdblessures. Vaak worden aangeslagen spelers bij hoofdletsel weer opgelapt waarna ze de wedstrijd toch vervolgen. Na afloop wordt soms alsnog een lichte of zware hersenschudding geconstateerd. De IFAB is van mening dat het welzijn van een speler beschermd moet worden, zonder dat het team wordt benadeeld vanwege een man minder op het veld.

Gratis wissel

Met de nieuwe proeven zou het dus kunnen dat een speler na een hoofdblessure 'gratis' vervangen kan worden. Dus zónder dat het de trainer een wissel kost. Of het dan om een tijdelijke wissel gaat of niet, moet nog uitgezocht worden.

Maximaal 3 minuten

Ook wil de IFAB de druk op het medisch personeel verlichten om een snelle beoordeling te maken. Volgens de huidige regels kan de scheidsrechter bij mogelijk hoofdletsel de wedstrijd maximaal 3 minuten stilleggen om de geblesseerde speler door zijn arts te laten onderzoeken. Alleen bij bevestiging van de arts dat de speler fit genoeg is om verder te spelen, mag hij blijven staan.

5 wissels

Nationale voetbalbonden en andere organisatoren van competities kunnen zich aanmelden bij de IFAB en internationale voetbalbond FIFA voor deelname aan de proeven. Verder heeft de IFAB de tijdelijke wijziging verlengd om 5 wissels per wedstrijd te mogen inzetten. Binnenlandse competities kunnen daar tot 31 december 2021 van gebruik maken en internationale competities tot 31 juli 2022.