Mourinho en Klopp begrijpen niks van vrijspraak voor City: 'Schandalig, een ramp'
i

AP

Mourinho en Klopp begrijpen niks van vrijspraak voor City: 'Schandalig, een ramp'

Martijn Baars • 18:23, 14-07-2020 / Laatste Update: 00:30, 05-01-2024

Tottenham Hotspur-manager José Mourinho vindt het belachelijk dat Manchester City wel een forse boete moet betalen, maar de komende jaren toch ‘gewoon’ in Europa mag spelen. Ook zijn Liverpool-collega Jürgen Klopp zit vol onbegrip, terwijl Pep Guardiola juist spreekt van gerechtigheid.

Man City werd voor 2 jaar uitgesloten van Europees voetbal, omdat het de regels van het Financial Fair Play zou hebben overtreden. De club ging echter in beroep bij het CAS en kreeg maandag gelijk: het sporttribunaal draaide de beslissing terug. Daarom mag City komend seizoen toch uitkomen in de Champions League. Wel moeten The Citizens een boete van 10 miljoen euro betalen, omdat ze te weinig medewerking zouden hebben verleend aan het onderzoek. De oorspronkelijke boete was 30 miljoen.

Mourinho

Hoe dan ook: Mourinho is absoluut niet te spreken over de gang van zaken. "Deze beslissing is linksom of rechtsom een schande", zo sprak hij dinsdag tijdens een persconferentie. "Als City onschuldig is, dan is het een schande dat ze een boete van een paar miljoen krijgen. Want als je niet schuldig bent, dan mag je niet gestraft worden. En als ze wél schuldig zouden zijn, dan moeten ze worden uitgesloten van Europees voetbal. Dus ook in dat geval is de beslissing schandalig, een ramp."

'Het gaat om het principe'

De Portugees benadrukt dat hij er niet op uit is om City een trap na te geven. "Ik zeg niet dat ze schuldig zijn, wie ben ik om dat te zeggen? Ik zeg alleen: als je onschuldig zou zijn, dan betaal je niet. Nog geen pond. Ik weet dat geld voor City geen probleem is, maar het gaat om het principe. Mijn kritiek is dus niet gericht op de club, maar op degenen die deze beslissing hebben genomen.”

Klopp

Ook Klopp vindt het allemaal maar vreemd. "Ik ben blij dat City gewoon in de Champions League mag spelen, maar in mijn ogen was maandag geen goede dag voor het voetbal, als ik eerlijk ben", aldus de manager van Liverpool. "Financial Fair Play is iets goeds. Het is bedacht zodat clubs niet te veel uitgeven, dus ik hoop dat die regels blijven. Want anders kunnen rijke mensen of rijke landen doen wat ze willen. Dat zou leiden tot een soort World Super League, met maar 10 clubs."

'Alles wat er gezegd werd, klopte niet'

Man City-manager Pep Guardiola sprak - logischerwijs - van gerechtigheid. "Ik ben enorm blij met de beslissing van het CAS. Het laat zien dat alles wat werd geroepen over de club, niet waar is. We zijn beschadigd door alles wat over ons werd gezegd. We hebben aangetoond dat die dingen niet waar zijn. De mensen die van alles hebben geroepen, moeten blij zijn dat we geen aanklacht tegen ze hebben ingediend."