NAC-eigenaar hoopt vurig op overname door City Football Group: 'Daar gaat het over voetbal'
i

Pro Shots / Marcel van Dorst

NAC-eigenaar hoopt vurig op overname door City Football Group: 'Daar gaat het over voetbal'

Martijn Baars • 11:16, 29-03-2022 / Laatste Update: 05:19, 12-12-2023

Als het aan grootaandeelhouder Wim van Aalst ligt, wordt NAC verkocht aan City Football Group. "Wat ik bij anderen heb gemist, is de ambitie om succesvol te zijn. Dat zit bij City in de genen.”

In een brief die Wim van Aalst maandag naar alle aandeelhouders van NAC heeft gestuurd, houdt hij een vurig pleidooi voor City Football Group. "Zij kennen ons. Hebben ons enorm geholpen met de samenwerkingsovereenkomst (2016-2021). Met gratis spelers van formaat. En grote investeringen op ons trainingscomplex in Zundert. Bij City gaat het alleen en uitsluitend over voetbal. Hun netwerk is de beste garantie om terug te keren naar de Eredivisie,” zo schrijft hij in de brief.

'Gemis om succesvol te zijn'

Minder lovend is de NAC-eigenaar over andere partijen die in beeld zijn of waren om de club over te nemen, zoals bouwondernemer Karel Vrolijk, Global Football Corporation (GFC) en het supporterscollectief ONS NAC. "In alle gesprekken die ik heb gevoerd, is het in eerste aanleg niet gegaan over NAC als een voetbalclub. ONS NAC had het over een coöperatief model met vele stakeholders, supporters en sponsoren. Nick Sakiewicz (GFC) en Vrolijk hadden het over stadions en ontwikkelingen daaromheen. Natuurlijk stond in ieders plannen: terugkeer naar de Eredivisie, het linkerrijtje en jeugdopleiding. Vernieuwend was het allemaal niet. Wat ik bovenal heb gemist bij de anderen, is de ambitie om succesvol te zijn. Dat zit bij City in de genen.”

'Letterlijk en figuurlijk het dichtst bij de club'

Hij geeft aan dat hij de klus eigenhandig op zich heeft genomen als grootste van de 3 grootaandeelhouders. "Paul (Burema) opereert in deze periode vanuit Zuid-Afrika en Rob (Van Weelde) heeft sinds juni vorig jaar het NAC-boek gesloten. Ik woon in Teteringen en sta dus letterlijk en figuurlijk het dichtst bij de club. Uiteindelijk is van belang dat we NAC een nieuwe toekomst geven en de aandelen overdragen aan een solide partij.”

GFC

Van alle partijen sprong volgens de clubeigenaar, ver voordat City in beeld was, er eentje met kop en schouders bovenuit. "Dat was GFC. Zij hadden ruim voor de deadline een bieding gedaan van 5 miljoen euro voor alle aandelen. Op verzoek van ONS NAC is er nog een week uitstel verleend op de deadline. Zonde van de tijd. Het bod was een beschamende 1,5 miljoen euro. Er was ook nog een Aziatische partij die wilde bieden, maar hun voorwaarden waren niet acceptabel.”

7,25 miljoen euro

Midden oktober werd een principeovereenkomst bereikt over de prijs: 7,25 miljoen euro. Bij financiële meevallers kon dat hoger uitvallen. GFC verlangde volgens Van Aalst garanties voor tegenvallers en mogelijke belastingclaims. "De strategie is simpel. Het verkrijgen van meerdere clubs in Europa om daarmee spelers onder eigen regie op te leiden en te laten rouleren tussen de clubs binnen de groep. Wat me van de eerste kennismaking met de eigenaar opviel, was de grote interesse voor het ontwikkelen van een nieuw stadion met aanpalende nieuwbouwprojecten", schrijft Van Aalst de overige aandeelhouders.