NEC trapt in aloude bekerval

admin • 12:02, 24-09-2014 / Laatste Update: 11:14, 13-12-2023

AMSTERDAM - Tenenkrommend, oervervelend en bitterslecht. En dat ook nog in een intens mistroostige ambiance. NEC meldt zich met het schaamrood op de kaken voor de derde ronde in het bekertoernooi. Met de eliminatie van de zaterdagamateurs van Ajax, na strafschoppen, gaat het Nijmeegse sterrenensemble de koker voor de loting in.

NEC gaf dinsdagavond op De Toekomst een brevet van onvermogen af. De koploper uit de eerste divisie trapte in de aloude val van bekervoetbal. De volgelingen van coach Ruud Brood meenden topklasser Ajax eenvoudig weg te kunnen zetten. Dat was een schoolvoorbeeld van misplaatste arrogantie. De Amsterdammers rechtten de rug, verdedigden vol passie en geestdrift en bleven met enige fortuin ook overeind. In de reguliere speeltijd bleef het 1-1. Na verlenging stond er 2-2 op het scorebord.

Strafschoppenserie

In de strafschoppenserie was één misser fataal. Doelman Joshua Smits keerde de penalty van Thomas Metzemaekers. Dat waren ook twee hoofdrolspelers op De Toekomst. Smits veroorzaakte de worsteling van NEC in Amsterdam. Nadat Sjoerd Ars de eerstedivisionist na 21 minuten op voorsprong had gezet, bracht de minst gepasseerde doelman in het Nederlandse profvoetbal de spanning terug. Hij treuzelde bij het uitverdedigen en besloot met aan mistrap. De Arnhemse Ajacied Mimoun Eloisghiri was alert, brak door en besloot met een passende stiftbal voor de 1-1.

Ontsnapping NEC

​NEC kreeg daarna genoeg kansen, maar doelman Danny Been had over geluk niet te klagen. Er volgde een verlenging en daarin duwde MetzemaekersNEC op de rand van de afgrond. De invaller strafte gepruts van TobiasHaitz af: 2-1. AlirezaJahanbakhsh voorkwam uiteindelijk een afgang. De Iraniër was weer uitermate slordig, maar scoorde uit een vrije trap na 102 minuten wel de gelijkmaker: 2-2.

NEC raasde daarna door via strafschoppen. Waar Metzemaekers miste, schoten Tom Daemen, Alireza Jahanbakhsh, Marcel Appiah, Rens van Eijden en Gregor Breinburg raak. Een tenenkrommend optreden van NEC leverde daarmee de derde ronde van het bekertoernooi op. Maar voor trots was in het Nijmeegse kamp geen reden. Het schaamrood past het sterrenensemble uit de eerste divisie. Niets anders.