Onderzoek naar 'dubieuze handelingen' bij transfers FC Twente

Onderzoek naar 'dubieuze handelingen' bij transfers FC Twente

admin • 20:59, 19-01-2016 / Laatste Update: 23:56, 12-12-2023

Bij aan- en verkopen van spelers zijn bij FC Twente “mogelijk handelingen verricht, die op zijn minst vraagtekens oproepen.” Dat zei commissaris Ton Heerts van FC Twente dinsdagavond in de nieuwjaarsbijeenkomst. Om welke ‘handelingen’ het dan gaat, wilde Heerts niet zeggen. Zoals bekend, onderzoekt Ernst & Young momenteel de boeken bij FC Twente. Dat gebeurt in opdracht en onder regie van de KNVB en de gemeente Enschede.

Er wordt onder meer onderzocht of (ex) bestuursleden van FC Twente hun mandaat hebben overschreden en handelingen hebben verricht waartoe ze niet bevoegd waren. In dat licht moet ook het geheime aanhangsel in de overeenkomst met investeringsmaatschappij Doyen worden gezien. Uit de aanhangsel, dat naast oud-voorzitters Munsterman en Van der Laan niemand binnen de club kende, bleek de invloed van Doyen op het transferbeleid van FC Twente veel groter was dan bij de KNVB en de andere commissarissen van Twente bekend was.

Zelfverrijking

Maar er zijn volgens Heerts aanwijzingen, dat er ‘nog meer’ is gebeurd. Bij die cryptische omschrijving gaan de gedachten als snel richting zelfverrijking. Andere bronnen binnen de club melden, iets minder vaag, dat er rond transfers nog meer zaken verzwegen zijn voor de KNVB, die wel gemeld hadden moeten worden. Heerts en ook de nieuwe (interim) directeur, Onno Jacobs, wilden naderhand geen verdere toelichting geven. Heerts zei alleen: ,,We willen hierover absolute duidelijkheid. Om die reden onderzoeken we, in afstemming met de onderzoeker, de heer Knüppe, wat de exacte feiten zijn. Onno Jacobs heeft vanmiddag van het bestuur de opdracht geregen dit onderzoek vorm te geven. Zoals eerder aangegeven, is er dit bestuur alles aan gelegen schoon schip te maken.”

Domper

Met zijn onheilspellende teksten zorgde Heerts voor een domper in de goedbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van FC Twente. Een bijeenkomst die verder in het teken stond van de toekomst – die onder andere vorm moet krijgen via de oprichting van de Ledenvereniging – en de hoop dat FC Twente in de zomer van 2019 weer een financieel gezonden club is en door de KNVB in categorie 3 kan worden ingedeeld. FC Twente moet weer een club worden ‘die structureel behoort tot de (sub)top van Nederland. Met een selectie die herkenbaar en aanraakbaar is. Met een sterke jeugdopleiding als levensader”, aldus Heerts.