Ook deze wereldkampioenen begonnen het volgende WK met een verliespartij

AP

admin • 00:52, 18-06-2018 / Laatste Update: 09:12, 07-01-2024

Mexico stuntte zondag door een 1-0 overwinning te boeken op regerend wereldkampioen Duitsland. Maar dit was niet de 1e keer dat de wereldkampioen zijn 1e wedstrijd het volgende WK verliest.  Ook de volgende wereldkampioenen hadden een WK later een valse start.

Argentinië had in 1978 nog met 3-1 van Nederland gewonnen en ging 4 jaar later, nu met een jonge Diego Maradona, vol vertrouwen naar Spanje. Daar troffen de Argentijnen in de 1e wedstrijd België. In Camp Nou kon Maradona niet schitteren, omdat hij onschadelijk werd gemaakt door de Belgen. De legendarische bondscoach Guy Thys maakte gebruik van zonedekking en hield Pluisje zo uit de wedstrijd. In de 62ste minuut scoorde Erwin Vandenbergh een van de meeste legendarische doelpunten uit de Belgische voetbalgeschiedenis.

Het zou behoorlijk anders lopen. Xabi Alonso opende de score voor Spanje nog wel, maar op slag van rust maakte Robin van Persie met zijn legendarische kopbal gelijk. In de 2e helft was Spanje van de leg en de score liep uiteindelijk op tot 5-1.  De volgende wedstrijd verloor Spanje met 2-0 van Chili, waardoor het roemloos ten onder ging in de groepsfase.