'Piloot mede-schuldig aan Chapecoense-crash'
i

Pro Shots

'Piloot mede-schuldig aan Chapecoense-crash'

Martijn Baars • 21:53, 26-12-2016 / Laatste Update: 21:32, 07-01-2024

De piloot van het toestel dat vorige maand in Colombia crashte, met aan boord bijna de hele selectie van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense, is mede-schuldig aan de crash. Dat concludeert een Colombiaans onderzoeksteam dat de oorzaak zocht van de vliegramp, waarbij 71 mensen omkwamen. Ook de vliegmaatschappij en de Boliviaanse luchtvaartautoriteit zijn schuldig, zo schrijft de NOS op basis van het onderzoek.

'Geen technische mankementen'

Het toestel van de Boliviaanse maatschappij Lamia stortte neer bij Medellin, omdat de piloot niet had bijgetankt en motorproblemen vanwege brandstoftekort te laat had gemeld. "Er waren geen technische mankementen, slechts menselijke fouten", zegt een van de onderzoekers.

Grote fout

Volgens de Colombiaanse onderzoekers had Bolivia het vluchtplan nooit mogen goedkeuren. Vanwege de krappe brandstofmarge, maar ook omdat het toestel te zwaar beladen was en niet op de hoogte mocht vliegen waarop het vloog. De voorlopige conclusies van de Colombianen komen deels overeen met die van de Boliviaanse autoriteiten. Die concludeerden eerder al dat de piloot en Lamia verantwoordelijk zijn voor het ongeluk.'