Plannen voor Jupiler League: regionale poules met promotie- en degradatiedivisie
i

Pro Shots

Plannen voor Jupiler League: regionale poules met promotie- en degradatiedivisie

Martijn Baars • 08:00, 11-11-2016 / Laatste Update: 05:29, 08-01-2024

Chris Woerts heeft het een beetje hoog in z'n bol gekregen. Nadat de marketeer eerder al verregaande wijzigingen voor de Eredivisie voorstelde, is hij nu ook met een plan gekomen om de Jupiler League op de schop te gooien. ,,De Jupiler League moet onderscheidend zijn van de Eredivisie om zichtbaarder te worden", legt hij uit in De Telegraaf.

'4 poules van 5 clubs'

,,Ongeacht of de clubs de 2e elftallen erbij willen houden, moet je sowieso naar een poulesysteem met een regionale indeling. Met die teams moet je denken aan 4 poules van 5 clubs (20 verenigingen) en anders 4 poules met 4 clubs (16 verenigingen), die een dubbele competitie spelen."

Promotiedivisie

Woerts, die directeur was bij Feyenoord en Sunderland, doet in de krant uitgebreid uit de doeken hoe hij de nieuwe Jupiler League voor zich ziet. Hij stelt voor dat de nummers 1 en 2 van de poules zich kwalificeren voor een promotiedivisie en de nummers 3 en 4 voor een degradatiedivisie. Bij 20 clubs gaan de 2 beste nummers 3 de promotiedivisie in en de 2 slechtste nummers 3 naar de degradatiedivisie.

Play-offs

Woerts wil dat de nummers 2 tot en met 5 dan play-offs tegen elkaar spelen. De winnaars daarvan bepalen met de nummers 16 en 17 uit de Eredivisie wie er in het nieuwe seizoen op het hoogste niveau mag uitkomen.

Commercieel interessanter

In die divisies start iedere club op 0 punten. De winnaar van de promotiedivisie gaat naar de Eredivisie. De verliezer van de degradatiedivisie duikt naar de tweede klasse. De voordelen zijn volgens Woerts dat het regionale karakter de wedstrijden spannender en aantrekkelijker maakt en dus commercieel interessanter is. Ook is dat goed voor televisie en vooral voor regionale omroepen, die wedstrijden live mogen uitzenden.