Portsmouth mag, na 3 degradaties in 7 jaar, eindelijk weer feestvieren
i

Getty Images

Portsmouth mag, na 3 degradaties in 7 jaar, eindelijk weer feestvieren

Martijn Baars • 20:28, 17-04-2017 / Laatste Update: 21:59, 12-12-2023

Fans van Portsmouth hebben eindelijk weer een reden tot juichen. De Engelse voetbalclub boekte op paasmaandag een 3-1 zege bij Notts County en pakte daarmee promotie naar de League One.

Dat is nog steeds maar het 3e niveau van Engeland. Niet echt een feestje waard, zou je zeggen. Maar het verhaal achter die promotie is nog veel mooier. Portsmouth is namelijk jarenlang het lelijke eendje van het Engelse voetbal geweest.

Elftal vol goeie spelers, toch gedegradeerd

Het zit zo: In 2010 werden The Pompeys laatste in de Premier League. Als je al jaren FIFA speelt, weet je misschien nog wel met wat voor prima selectie ze toen degradeerden naar het Championship. Spelers als Nwankwo Kanu, David James, Papa Bouba Diop, Aaron Mokoena, John Utaka, Tal Ben Haim en Nadir Belhadj moesten ineens een stapje lager gaan spelen.

Weer een degradatie

Portsmouth hield het maar 2 seizoenen vol in het Championship. In 2012 degradeerde de club weer, nu naar de League One. Kansloos waren ze het eerste seizoen op het 3e niveau. Portsmouth werd laatste en moest naar het laagste profniveau van Engeland. Daar speelden The Pompeys de afgelopen 4 seizoenen. Vorig jaar werden ze al 6e. Nu is er eindelijk weer de promotie naar de League One.

Ook Plymouth mag mee

Het feest kan dus losbarsten in het zuiden van Engeland. Zeker omdat ook Plymouth Argyle met Portsmouth meegaat naar de League One.