'Robben kan net zo worden als zijn voorbeeld Giggs'

'Robben kan net zo worden als zijn voorbeeld Giggs'

admin • 14:36, 14-11-2015 / Laatste Update: 14:28, 08-01-2024

Arjen Robben zette vrijdagavond tegen Wales aan voor zijn fraaie dribbel vanaf links naar binnen, die Oranje op 1-2 bracht. Ja, het was genieten. Alleen: laat iedereen alvast beseffen dat er geen garanties zijn. Want hoe lang blijft Robben als dé spil van Oranje wereldtop?

Dat is vrij cruciaal voor het veranderingsproces dat bondscoach Blind nu wil opstarten. Tijdens de triomftocht door Brazilië was dat geen item, Robben speelde toen zes weken lang in een roes. Maar dat kan wel een item worden op weg naar het volgende WK. Kan Robben zijn alles ontwrichtende dribbels ook nog maken als het straks najaar 2017 is, en Oranje tegenover Zweden staat in misschien wel de beslissende kwalificatiewedstrijd? Of heeft hij tegen die tijd - als 33-jarige - al te veel aan snelheid ingeboet?

Natuurwetten

Hij mijmert zelf wel eens over hoe het zal zijn als straks de natuurwetten onherroepelijk vat op zijn lijf zullen krijgen. Op termijn zou Robben zich graag willen spiegelen aan een grote speler uit het land waar hij gisteren tegen speelde, Ryan Giggs. Hij noemt Giggs altijd een prachtig voorbeeld van hoe een buitenspeler waardig oud kan worden in het topvoetbal wanneer hij op den duur gaat inboeten aan wendbaarheid en explosiviteit.

,,Giggs kreeg in het laatste deel van zijn carrière een wat andere rol. Hij ging toen meer vanaf het middenveld spelen. Daar bleef hij van grote waarde, omdat hij ook techniek en slimheid meebracht.''

Het goede nieuws is dat dit 5-3-2-systeem daarvoor de ruimte biedt. In principe gaat Robben vanaf nu per zomer bekijken hoe het voelt om Bayern München en Oranje te combineren. In München ziet hij de eerste dertig-plussers bij zijn club inmiddels afzwaaien als international. Omdat het te zwaar wordt allemaal. En omdat de echte honger wel is gestild.

'Daarom ga ik nog door'

,,Maar Philipp Lahm, die kan ook met een voldaan gevoel stoppen,'' zei Robben laatst. ,,Die heeft het WK gewonnen en is helemaal klaar. Bij mij ligt dat toch anders. Daarom ga ik nog door.''

Uit metingen bij Bayern blijkt dat Robben nog even explosief is als twee, drie jaar terug. Maar onherroepelijk komt er een moment dat ook hij zal merken: hé, ik kom niet meer vooruit, het lijkt net of er iemand op mijn rug zit. Gelukkig zal dat niet van de ene op de andere dag zo zijn. Het zal geleidelijk gaan.

Lees ook: ‘Ik ben geschokt door de verschrikkelijke scènes in Parijs’

Lees ook: ‘Mercedes en Ferrari zullen nog jaren moeten wachten op Max’

Lees ook: Schoen met stompe neus moet voetbal veranderen (video)