Ronaldo staat voor de rechter en moet echte celstraf vrezen
i

AFP

Ronaldo staat voor de rechter en moet echte celstraf vrezen

Martijn Baars • 12:12, 31-07-2017 / Laatste Update: 17:27, 12-12-2023

Wie zich afvroeg waar Cristiano Ronaldo was tijdens de eerste El Clasico van dit seizoen afgelopen weekend: hij was met zijn advocaat de rechtszaak aan het voorbereiden. Rechtszaak? Ja! De Portugese ster van Real Madrid staat terecht voor belastingfraude.

In Spanje lijkt het wel een trend om als voetballer de belasting te ontduiken. Bijna alle grootverdieners kwamen al eens bij de rechter op de koffie: Javier Mascherano, Samuel Eto'o en ook Lionel Messi. De eeuwige rivaal van Ronaldo kwam nog goed weg met een celstraf van 21 maanden, die hij niet hoefde uit te zitten. Maar Ronaldo heeft misschien wél echte problemen en vreest dat hij echt naar de gevangenis moet.

59 miljoen aan inkomsten niet belast

Volgens het Algemeen Dagblad is er daarom ook enorme belangstelling voor de rechtszaak van Ronaldo, die maandag begint. Het Spaanse Openbaar Ministerie zegt dat de sterspeler van Real Madrid tussen 2011 en 2014 in totaal 59 miljoen euro aan inkomsten voor de fiscus heeft verzwegen en daarover dus geen belasting heeft betaald.

'Voldoende bewijs'

Het OM zegt voldoende bewijzen te hebben om Ronaldo te vervolgen. Officieel wordt hij beschuldigd van 4 belastingdelicten, 1 per jaar. Elk jaar zou hij tussen de 1,4 en 8,5 miljoen euro niet aan belasting hebben betaald. Vanaf 120.000 euro is belastingontduiking in Spanje geen overtreding maar een misdrijf, waarvoor 1 tot 5 jaar cel per delict staat.

Wel de cel in

Gezien de hoogte van het gefraudeerde bedrag moet Cristiano Ronaldo vrezen voor een hoge straf, waardoor hij anders dan Messi dus wel in de Spaanse cel zou kunnen belanden.

Celstraf van 2 jaar of minder? Geen gevangenis

In Spanje zit het zo: als je een celstraf krijgt van 2 jaar of minder en het is je eerste veroordeling, dan krijg je de straf wel maar hoef je 'm niet uit te zitten. Dat was dus bij Messi het geval. Maar Ronaldo loopt een veel hoger risico, want hij heeft volgens de aanklager minimaal 15 miljoen euro aan belasting niet betaald. Reken maar dat Ronaldo vreest dat hij de cel in moet.

Ronaldo zegt niks

Ronaldo heeft de afgelopen weken zo weinig mogelijk gezegd over de zaak. Hij zegt ook niet schuldig of onschuldig te zijn. Maar zijn management en zijn club Real Madrid hebben het volste vertrouwen in hun 'cliënt' en zeggen dat hij niks gedaan heeft.