Siem de Jong: buigen of barsten tegen wil en dank

Siem de Jong: buigen of barsten tegen wil en dank

Trevor Wagener • 20:35, 09-09-2016 / Laatste Update: 12:38, 08-01-2024

Het treffen tussen NAC Breda en Jong PSV van vanavond is in veel opzichten geen doodgewoon affiche dan de voorgaande jaren. De Eindhovenaren staan na vijf duels niet alleen bovenaan in de competitie, maar hebben in Siem de Jong ook een speler in de basis staan voor wie het in het Rat Verlegh-stadion meer zal zijn dan een potje vrijdagavondvoetbal.

In Amsterdam zal zijn rentree op de Nederlandse velden met argusogen worden bekeken. Daar waar het ene deel 'hem toch niet zal missen', had een groot deel van de Ajax-aanhang De Jong graag zien terugkeren. Als voormalig aanvoerder loodste hij de club tussen 2010 en 2014 naar vier landstitels op rij. De fans verwijten het technische hart van Ajax, en dan met name technisch directeur Marc Overmars, te weinig moeite hebben gedaan om hem te huren van Newcastle United. Hun angst kwam uit: op 22 augustus werd De Jong gepresenteerd bij PSV.

Buigen of barsten

In Newcastle liepen ze met hem weg, ondanks dat hij door een dijblessure, een klaplong en een kwetsuur met zijn oog in twee jaar tijd tot maar 26 officiële optredens kwam. Hierin scoorde hij twee keer. Zijn kansen bij het Nederlands elftal slonken daarvoor al, maar die werden minimaler als hij in het Championship bij het gedegradeerde Newcastle bleef.

Hij speelde uiteindelijk zes interlands, scoorde twee keer, maar zijn laatste cap dateert alweer van 19 november 2013. Toen trad het Nederlands elftal aan tegen Colombia. Wil hij het Wilhelmus mee kunnen zingen, weet hij wat hem te wachten staat. De Jong, die mee mag naar NAC om ritme op te doen, is gebaat bij speeltijd wil hij ooit terugkeren in Oranje.

Gewenst

Bij PSV is de concurrentie moordend en het zal voor De Jong, als hij fit is, niet makkelijk zijn om zich in de basis te spelen. Het middenveld van de Eindhovenaren wordt, sinds het trio Cocu-Brands-Gerbrands samen opereert, alleen maar beter. De Jong's ervaring in Europa daarentegen is een slok op een borrel. Dat de ploeg als kampioen wederom Champions League voetbal af heeft gedwongen, verklaart waarom PSV óók De Jong nodig zal hebben.

Bewijzen

De vraag is of De Jong het voorbeeld van zijn broertje Luuk kan volgen. Ook hij keerde na een mislukt buitenlands avontuur terug in de vaderlandse competitie. Met succes, zag Siem. Luuk vond de vorm uit zijn FC Twente-tijd terug, werd twee keer op rij kampioen met PSV en kwam weer in beeld bij Oranje. Inmiddels is Luuk als captain uitgegroeid tot een sterkhouder in het elftal van Philip Cocu. Een rol waar Siem alleen nog maar van kan dromen.

Zal Siem ooit nog van dezelfde klasse zijn als in zijn Ajax-tijd? Hij is 'pas' 27 jaar, maar de jaren beginnen ook voor hem te tellen. Alleen hijzelf kan bepalen of hij in de beste jaren van zijn loopbaan zit. Aan hem de taak om in de Jupiler League, een competitie waar hij nog nooit heeft gespeeld, een avontuur aan te gaan zoals zijn kleine broertje Luuk eerder aanging: onder het vergrootglas, tegen wil en dank en na veel tegenslagen laten zien wat hij waard is door zich opnieuw te bewijzen.

 

Opstelling Jong PSV tegen NAC Breda. Siem de Jong debuteert met een basisplaats. #VoetbalVrijdag pic.twitter.com/2lIagg7Ucy

— PSV (@PSV) September 9, 2016