Spelersvakbond maakt zich zorgen over de gezondheid van de spelers: 'Dit is onaanvaardbaar'
i

AFP

Spelersvakbond maakt zich zorgen over de gezondheid van de spelers: 'Dit is onaanvaardbaar'

Martijn Baars • 18:37, 19-06-2020 / Laatste Update: 07:21, 05-01-2024

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de druk voor voetballers. De vakbond vindt dat de spelers in een kort tijdsbestek te veel wedstrijden moeten spelen. Volgens FIFPRO heeft dat al geresulteerd in een toename van het aantal blessures.

In een verklaring stelt FIFPRO dat de nationale competities 'tot dusver geen voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om de gezondheid van spelers te beschermen tijdens een zeer druk programma'. FIFPRO: "Het is van vitaal belang dat belanghebbenden spelers beschermen en hen in staat stellen om op hun best te presteren.”

Europees seizoen, nieuw seizoen en interlands

Voor sommige clubs wacht na de nationale competitie nog een eindtoernooi in de Europa League of Champions League. En vrij kort daarop begint al weer het nieuwe seizoen, al dan niet met interlands. En dat terwijl de voetballers volgens de vakbond recht hebben op een pauze van 5 tot 6 weken, inclusief 3 weken vakantie.

'Onaanvaardbaar'

"Het is onaanvaardbaar dat het wijzigen van kalenders ertoe leidt dat deze rechten geschonden en onder druk komen te staan”, aldus FIFPRO, dat pleit voor een pauze van 10 tot 14 dagen halverwege het seizoen. "Dat is nu belangrijker dan ooit, zeker met het oog op de komende 2 tot 3 jaar.”