Stanley Menzo is sinds januari de bondscoach van Suriname. In zijn selectie duiken steeds meer bekende namen op van spelers die actief zijn of waren in Nederland. In een interview met Sportnieuws.nl vertelt de oud-keeper van o.a. Ajax en PSV over zijn 1e maanden als bondscoach, de Nederlandse voetballers in zijn selectie en de komende duels voor de CONCACAF Nations League.
Je bent nu een paar maanden in dienst als bondscoach van Suriname. Hoe heb je die maanden beleefd?
"Erg goed eigenlijk, sinds het moment dat Brian Tevreden (technische adviseur van de Surinaamse voetbalbond) mij benaderde voor de positie. We hebben dezelfde visie op het voetbal en hoe we het Surinaamse voetbal naar een hoger plan kunnen tillen. We werken samen in en buiten Suriname, waarbij we vooral druk zijn om spelers te benaderen die uit zouden mogen komen voor Suriname. Dat traject is al door mijn voorganger begonnen, maar het is een langdurig en soms lastig project. We werken dat verder uit en ondertussen proberen we alles rondom het nationale elftal verder te professionaliseren."
Je hebt inmiddels al een trainerscarrière van 20 jaar achter de rug. Is bondscoach van Suriname altijd al een droom van je geweest? Of tenminste iets wat je altijd als optie hebt gezien?
"Mijn droom was altijd om iets te doen op voetbalgebied voor Suriname. Niet persé bondscoach, maar ik wilde graag mijn ervaring en expertise gebruiken om het voetbal daar te ondersteunen en te helpen ontwikkelen. Dat heb ik bijvoorbeeld jarenlang gedaan als voorzitter van de Stichting Suriprofs. Maar bondscoach zijn van Suriname is echter wel het ultieme. Ik ben al een paar keer eerder benaderd, maar dit keer was het juiste moment om in te stappen, omdat de omstandigheden op het gebied van spelers en andere mogelijkheden nu goed waren."
Er zijn veel spelers die zijn opgegroeid in Nederland, maar voor Suriname zouden kunnen uitkomen. Hoe staat het daarmee?
"Dat is een taak waar Brian Tevreden zijn team en ik ons veel mee bezighouden. Makkelijk is dat zeker niet, maar afgelopen wedstrijden hebben een aantal jongens die actief zijn in Nederland of elders in Europa hun debuut al gemaakt als international. De laatste van hen zijn Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur), Yanic Wildschut (CSKA Sofia), Leandro Kappel (Altay) en Jeredy Hilterman (NAC Breda) bijvoorbeeld."
Maar makkelijk gaat dat niet?
"Nee, want we merken dat veel spelers niet direct ja zeggen tegen Suriname. Die twijfelen om verschillende redenen. Zij hebben soms andere prioriteiten of hopen ooit nog in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal. En bij sommige potentiële internationals is de binding met Suriname misschien minder dan de vorige generatie. Wij willen met spelers met Surinaamse roots een grotere kern creëren, we willen een grote groep spelers waar we mee aan de slag kunnen. Oudere spelers zullen uiteindelijk stoppen, maar we willen dat er daarna ook een nieuwe generatie klaarstaat."
"Maar zij moeten natuurlijk wel graag willen. Wij benaderen diverse spelers maar velen twijfelen nog om de keuze te maken. Maar met het aanvragen van een Surinaams (sport)paspoort naast het Nederlandse ben je al een stap verder, want dan kan ik je selecteren en kan je dus voor Suriname uitkomen. Maar die daadwerkelijke keuze moeten zij uiteindelijk zelf met hun hart maken. Ik verwacht in ieder geval dat er komende tijd nog meer spelers de keuze voor Suriname zullen maken, want de groep spelers die daarvoor in aanmerking komt is groot."
Ryan Koolwijk is net een paar weken gestart als assistent-trainer. Welke taken gaat hij vervullen?
"Ryan heeft kennis van zaken. Hij is zelf international van Suriname en heeft het hele nieuwe traject waarin we ons met Suriname bevinden meegemaakt. Hij heeft ervaring in Nederland en in Europa en kent de huidige groep. Die ervaringen zijn waardevol. Hij gaat naast assisteren op het veld meehelpen om potentiële spelers voor de selectie te benaderen en te bekijken. Het is een mooie stap voor hem om zo ervaring op te doen voor een nieuwe carrière binnen het voetbal."
Hoe staat het Surinaamse voetbal er momenteel voor?
"Het verschil tussen de competitie en spelers hier in Suriname is groot in vergelijking met spelers die in bijvoorbeeld Nederland spelen. Maar daarvoor zetten we ook onze ervaring in, om mee te denken en advies te geven over het voetbal hier. Want ook dat willen we verder ontwikkelen, al zullen daar wel de nodige jaren overheen gaan."
Suriname staat komende dagen een paar mooie potjes te wachten in de CONCACAF Nations League tegen Jamaica en Mexico. Wat verwacht je daarvan?
"Van de interlandperiodes willen we gebruik maken om onder meer een kern te creëren die langere tijd met elkaar traint en speelt. Afgelopen tijd hebben we al 3 oefenduels gespeeld. 2 met vooral spelers uit Suriname, en 1 met veel profspelers uit het buitenland. Maar 3 wedstrijden voorbereiding is vrij weinig met het oog op de CONCACAF Nations League. Daarin willen we minimaal 2e in de groepsfase worden. Dat is 1 van de doelstellingen die we hebben, alhoewel dat knap lastig wordt met deze tegenstanders."
Minimaal 2e in groep A van de Nations League dus. Welke doelstellingen heb je nog meer?
"Van die 2e plek hangt veel af, want daarmee blijven we in Groep A van de Nations League. Een 3e plek betekent degradatie naar Groep B. Maar de 2e plek geeft ook recht op directe plaatsing voor de Gold Cup in 2023. Anders moeten we dat toernooi via een omweg proberen te bereiken. En deelname daaraan is weer goed voor onze ervaring, maar ook voor de FIFA-ranking. Op die ranking willen we ook stijgen (Suriname staat momenteel 141e). Over de hele linie willen we ons zo blijven ontwikkelen als voetballand."
Suriname komt 4 en 7 juni in actie voor de CONCACAF Nations League, waarin het 2 maal achter elkaar tegen Jamaica speelt (eerst thuis, daarna uit). Op 11 juni staat vervolgens het 1e duel tegen Mexico op het programma.