Tienduizenden euro's supportersclub Willem II verduisterd

Tienduizenden euro's supportersclub Willem II verduisterd

Harry Nijland • 20:14, 04-09-2015 / Laatste Update: 03:26, 13-12-2023

De supportersvereniging van Willem II is voor tienduizenden euro's bestolen door de penningmeester. Hij vervalste bankafschriften en sluisde zo vermoedelijk meer dan 50.000 euro weg. De man kan niet meer worden vervolgd: hij is onlangs overleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad.

De nieuwe penningmeester van de supportersvereniging, Barbara Buster, ontdekte de fraude van haar op 67-jarige leeftijd overleden voorganger. Het bestuur heeft aangifte gedaan van verduistering door de voormalig penningmeester, die deze functie ruim 28 jaar heeft bekleed. Zijn familie is eerder deze week ingelicht.

Aangezien hij overleden is, kan de ex-penningmeester niet meer worden vervolgd, maar de benadeelde partij kan via de juridische weg wel proberen het geld terug te krijgen - eventueel bij de erven.

Supervervelend
Algemeen directeur Berry van Gool van Willem II vindt het 'supervervelend' maar wijst erop dat de supportersvereniging een 'losse entiteit' is die niet binnen de voetbalvereniging valt. "Het is nogal wat als je er plotseling achter komt dat je geen behoorlijk appeltje voor de dorst meer hebt, terwijl je daar wel van uitgaat. Dat een echte clubman hier vermoedelijk debet aan is, is heel vervelend."

Van Gool zegt op de hoogte te zijn gesteld door het bestuur van de supportersvereniging. "Ik heb hen aangehoord en wat adviezen gegeven over welke wegen te bewandelen. Hen aangeraden juridische bijstand in te roepen. Meer kan ik niet doen."

Bij de verduistering is jarenlang gebruikgemaakt van vervalste bankafschriften, opdat bij de jaarlijkse kascontrole geen alarmbellen gingen rinkelen. Pas toen de nieuwe penningmeester bij de bank ging informeren, bleek er van het spaargeld van de vereniging vrijwel niets meer over te zijn.

Omvallen
De voorzitter van de ruim 1700 leden tellende supportersvereniging Willem II, Jan van den Dries, bevestigt de verduistering, maar wilde gisteren nog geen uitgebreid commentaar geven. "We geven maandagavond uitleg op de algemene ledenvergadering."

Volgens Van Gool zal de supportersvereniging 'niet omvallen'. De leden zullen wel gevolgen ondervinden van de verduistering van het spaargeld. Zo zullen supporters vermoedelijk een hogere prijs moeten betalen voor het busvervoer naar uitwedstrijden.