Uitslagen en eindstand EK 2024, groep F | Portugal groepswinnaar, Turkije en Georgië ook door
Cristiano Ronaldo. © Getty Images

Uitslagen en eindstand EK 2024, groep F | Portugal groepswinnaar, Turkije en Georgië ook door

23:08, 26-06-2024 / Laatste Update: 14:40, 27-06-2024

Portugal plaatste zich na twee ronden al als groepshoofd voor de achtste finales en kon dus rustig aan doen tegen Georgië in de laatste groepswedstrijd. Daar maakten Georges Mikautadze en co dankbaar gebruik van op het EK voetbal.

Turkije heeft tijdens dit EK de steun van de Turkse gemeenschap in Duitsland en met dat zetje in de rug versloeg het in de eerste wedstrijd Georgië, dat als enige land debuteert op dit EK. Dat land liet zich in de eerste wedstrijd ooit van de beste kant zien, maar de Turken waren door een aantal prachtige goals te sterk.

Wereldgoals helpen Turkije in 'thuisduel' langs dappere EK-debutant Georgië

18 juni 2024, 19:55

Gastland Duitsland opende vrijdag het EK met een klinkende zege op Schotland en ook het 'tweede gastland' is het toernooi begonnen met een overwinning. De Turkse supporters namen dinsdag het stadion in Dortmund volledig over en zagen hun land dankzij een aantal schiterrende doelpunten met 3-1 winnen van EK-debutant Georgië, dat zich dapper verweerde.

Portugal opende het toernooi tegen Tsjechië. Ook Cristiano Ronaldo was van de partij. Net als bij de vorige vijf EK's. De Portugees deed al mee tijdens het EK van 2004 en staat twintig jaar later op 130 interlanddoelpunten voor zijn land. Dat is een wereldrecord. In de absolute slotfase werd er door Portugal moeizaam gewonnen van de stugge Tsjechen.

Georgië en Tsjechië verloren dus hun eerste duel, maar speelden een paar dagen later gelijk tegen elkaar. Ajax-flop Georges Mikautadze maakte zijn tweede goal van het EK. Portugal won met enorm veel overtuiging van Turkije (0-3) en was na twee duels al groepswinnaar. Turkije (drie punten), Georgië (één punt) en Tsjechië (één punten) moesten uitvechten wie er als nummer twee en mogelijk een van de beste nummers drie doorgaat naar de knock-outfase.

In de laatste speelronde won Georgië met 2-0 van Portugal, waardoor het als een van de beste nummers drie naar de achtste finales gaat. Mikautadze scoorde zijn derde doelpunt in zijn derde wedstrijd en is nu de topscorer van het EK. Tsjechië verloor tegelijkertijd met 2-1 van Turkije en is nu klaar op het EK.

Stand Groep F

Uitslagen Groep F

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Oranje en alle andere deelnemende landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.