Voetbalwereld moet wennen aan videoscheidsrechter
i

REUTERS

Voetbalwereld moet wennen aan videoscheidsrechter

Bart van der Wijst • 14:32, 19-06-2017 / Laatste Update: 10:35, 08-01-2024

Bij de tweede dag van de Confederations Cup was er slechts één man van de wedstrijd: de videoscheidsrechter. Een doelpunt van Portugal werd (terecht) afgekeurd, bij Chili werd de videoscheidsrechter ingezet om een doelpunt af te keuren én toe te kennen. Al met al een drukke dag voor het systeem.

Portugal zag een doelpunt afgekeurd worden tegen Mexico. Ook bij Chili werd een doelpunt niet goed gekeurd in de eerste helft. In de slotfase werd een doelpunt, na overleg met de videoscheidsrechter, goedgekeurd. In alle gevallen had de man in de videokamer gelijk.

Twijfeling

Chili-middenvelder Arturo Vidal reageerde hevig op het afgekeurde doelpunt. Na de wedstrijd was hij gekalmeerd. "Het was niet makkelijk om te accepteren dat onze eerste treffer buitenspel was", zei de aanvoerder. "Maar uiteindelijk moet je je erbij neerleggen. Het was een eerlijke beslissing en het systeem zal erg handig worden."

Pizzi vindt 't welletjes

Volgens bondscoach Juan Antonio Pizzi is er nog ruimte voor verbetering. "Ik denk dat het systeem nog tijd nodig heeft", vertelde hij op de persconferentie na de wedstrijd in Moskou. "Als ik het goed begrijp dan bevindt het systeem zich nog in een testfase. Sommigen twijfelen er nog aan, omdat ze het niet gewend zijn in het voetbal."

"Dat onze treffer in de eerste helft werd afgekeurd zorgde voor stress bij de spelers", analyseerde de Chileense bondscoach. "Ze hadden zo'n situatie nooit eerder meegemaakt. Maar aan de andere kant zorgt dit systeem wel voor meer eerlijkheid in de sport."

"Het enige nadeel vandaag was dat de spelers door de videoscheidsrechter moeite hadden om zich op het spel te focussen", vond Pizzi. "Zelfs als uiteindelijk de juiste beslissing wordt genomen, heeft het impact."

Hugo Broos, bondscoach van tegenstander Kameroen, deelde de mening van zijn collega.  "Op bepaalde momenten is de de videoscheidsrechter niet wenselijk. Je krijgt er een andere wedstrijd door. Het afgekeurde doelpunt heeft misschien het ritme van de Chilenen gebroken. Terwijl je eerst denkt dat je met een voorsprong de rust in gaat, ben je daarna ontgoocheld en gefrustreerd. Het moet niet te vaak gebeuren, want het haalt het ritme voor beide ploegen uit de wedstrijd.''